Сільський кооператив «Обрій» у Черепині Корсунь-Шевченківського району — явище, можна сказати, неординарне. Його кілька років тому створили селяни для обробітку присадибних ділянок, розчищення вулиць від снігу, вивезення побутових відходів тощо. Поки об’єднанню бракувало коштів (для повноцінних послуг потрібна відповідна техніка і кваліфіковані кадри), кооператив, як розповідає його голова Анатолій Стригаль, сяк-так животів

Друге дихання

Ситуація докорінно змінилася із залученням до справи представників проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду-2». До цього з його допомогою відремонтували сільський фельдшерсько-акушерський пункт. Ось і тепер Євросоюз підсобив коштами, за які придбали трактор, плуг та косарку, заплановано купити причеп та іншу техніку, без якої на селі не обійтися. На зборах прийняли рішення придбати ще й промислову сушарку для фруктів — від них цього року в садках гілля гнеться.

Почувши про такі позитивні зміни, селяни потяглися до кооперативу із замовленнями. Приміром, нині кооператори заготовляють сіно — не одна скирта вже височіє біля садиб.

— Хочемо перетворити наш «Обрій», — ділиться думками сільський голова Анатолій Пархоменко, — на багатофункціональний кооператив. Нині пробуємо реалізувати ідею створення сімейних ферм: люди триматимуть кролів, свиней чи худобу, розраховуючи на допомогу технікою та наші послуги. Односельці пропонують: можна вирощувати на присадибних ділянках овочі для підприємства глибокого заморожування — це додаткові доходи сільським жителям. Та й теперішні городи, які займають шість гектарів резервного фонду, можна використовувати набагато ефективніше. Плануємо засіяти цю землю агрокультурами, а урожай можна поділити між членами кооперативу.

На Черкащині таких об’єднань поки що не багато, хоча на необхідності створення їх на селі, а також розвитку вже діючих наголошується вже не перший рік. Робили спроби оживити кооперативний рух і за минулої влади. Однак, створивши кілька десятків таких об’єднань, які своєчасно не отримали необхідної матеріальної допомоги, селяни не скрізь мали змогу переконатися в ефективності такої форми обслуговування. Не дуже допомогла й спеціальна програма розвитку кооперативів, розрахована до 2015 року.

Як гриби після дощу виростають копиці сіна, заготовленого кооператорами. Фото з сайту photoua.narod.ru

Не втратити свій шанс

«Створення сільськогосподарських кооперативів може об’єднати малих і середніх сільгоспвиробників, допоможе їм вийти на нові ринки збуту своєї продукції, забезпечить черкащан якісними товарами. Це дасть змогу створити нові робочі місця і залучити до роботи молодих фахівців. Щороку вищі навчальні заклади випускають 15 тисяч юнаків і дівчат із аграрною освітою, яким часто буває складно влаштуватися на роботу. Кооперативи ж допоможуть вирішити проблему першого робочого місця та повернення молоді у сільську місцевість. Це допоможе відродити село», — цитата, яку записав рівно рік тому на одному з обласних зібрань аграрників. За рік мало що змінилося. Кооперативи так і не набули значного поширення.

Недавно Черкащину відвідали експерти представництва Євросоюзу в Україні, які впроваджують в області проект підтримки політики регіонального розвитку. Він передбачає фінансову підтримку та створення й розвиток навчального центру для акумуляції знань і досвіду існування кооперативів у селах. Усі охочі зможуть отримати не лише інформаційно-консультаційні послуги, а й дистанційно  підтримку та необхідні консультації телефонами «гарячої лінії».

За словами заступника директора департаменту інвестиційно-інноваційної політики та зовнішньоекономічних зв’язків облдерж?адміністрації Миколи Папуші, грантовий проект охопить чотири спеціалізовані напрями: кролівництво, бджільництво, заготівельно-збутовий (передбачає заготівлю горіхів, гарбузового насіння, лікарських трав, а також заготівлю та охолодження молока), з вирощування декоративних та плодово-ягідних рослин. Планується створити не менше 50 кооперативів, зокрема й багатофункціональних. Робоча група проекту вже розпочала його реалізацію. Він розрахований на 2,5 року, передбачає фінансування близько 658 тисяч євро. Кошти представництва Євросоюзу в Україні становитимуть майже 80% загальної суми вартості проекту. Решту виділять місцевий бюджет та члени кооперативів.

Як наголосила перший заступник голови облдержадміністрації Наталія Старикова, втілення цього проекту відкриває перед селянами хороші перспективи, адже здійснення наміченого допоможе створити нові робочі місця, підвищити якість та розширити асортимент продукції. А це позитивно позначиться на добробуті людей та розвитку села в цілому.