ХИБНА ТРИВОГА

Пільговики й надалі їздитимуть у столичному метро безкоштовно

У четвер увечері по телебаченню і радіо прозвучала інформація про те, що з 28 січня скасовується безплатний проїзд у київському метро для низки категорій громадян, які досі їздили безкоштовно. А в п'ятницю вранці виявилося, що безплатно таки пропускають, причому на всіх станціях. Учора вранці на сайті Київського метрополітену була вміщена інформація про те, що перелік пільгових категорій пасажирів, яким надано право безоплатного проїзду, залишається без змін, і безкоштовний проїзд для пенсіонерів та інвалідів, а також інших соціально незахищених категорій пасажирів у Київському метрополітені не скасовано. Цікаво, що ще позавчора на тому ж сайті була інша інформація - таки про скасування пільгового проїзду. Чим пояснюється така метаморфоза? Керівник прес-служби метрополітену Надія Шумак на запитання "Урядового кур'єра" відповіла, що вона не уповноважена коментувати цю інформацію.

Ситуацію прояснив заступник голови Київської міської державної адміністрації Руслан Крамаренко. Як він повідомив, згідно із законодавством, безкоштовним проїздом у метрополітені користуються ветерани праці України, діти війни, інваліди по зору і з ураженням опорно-рухового апарату І, ІІ груп та особи, що їх супроводжують. Надання їм цих пільг фінансується за рахунок державного бюджету.

В столиці ж перелік категорій громадян, які отримували право на безкоштовний проїзд, було розширено за рішенням Київської міської ради від 30.09.2008 року N 377/377. Згідно з цим документом, було вирішено дотувати з міського бюджету проїзд у метро таких категорій: пенсіонерів та інвалідів м. Києва; осіб, які не мають права на пенсію; багатодітних сімей, на вихованні у яких троє і більше неповнолітніх дітей; непрацюючих осіб, які доглядають за дітьми-інвалідами; малозабезпечених осіб, які проживають разом з інвалідом І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу, який за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує стороннього догляду. Але це рішення втратило чинність згідно з іншим рішенням Київради - від 30 грудня 2010 року N 573/5385 "Про бюджет міста Києва на 2011 рік".

Та, як пояснив Руслан Крамаренко, його скасування жодним чином не вплине на можливість громадян зазначених категорій безкоштовно користуватись метрополітеном.

- Це суто технічний момент, адже у рішенні Київради від 2008 року не було прописано чіткого механізму відшкодування пільг на проїзд. Зараз ми відпрацьовуємо ці механізми, відповідний проект рішення вже підготовлений і буде винесений на розгляд Київради на найближчу сесію, яка відбудеться третього лютого, - пояснив він, запевнивши, що до затвердження удосконаленого механізму надання пільг на проїзд соціально незахищені кияни так само зможуть безкоштовно користуватись послугами метро за посвідченнями.

Отже, все гаразд і тривога виявилась хибною. Незрозуміло тільки: невже керівництво Київради і метрополітену не могло врегулювати все як належить, аби обійтися без цієї "страшилки" для пенсіонерів та інших пільговиків?