ОПЕРАЦІЯ «ЛІТО-2013»

Де харківські правоохоронці знаходять дітей, які втікають із дому

У багатьох розвинених країнах, зокрема в Канаді в навчальних закладах працюють шкільні поліцейські, які забезпечують там порядок та гарантують безпеку учнів. В українських школах штатних міліціонерів немає, замість них з учнями працює кримінальна міліція у справах дітей. І під час канікул, які розпочалися, вона продовжить пильнувати за школярами заради їхнього добра. За традицією буде проведено оперативно-профілактичні заходи з умовною назвою «Літо-2013». Як реалізовуватимуть їх правоохоронці Харківщини, розповів начальник відділу кримінальної міліції у справах дітей ГУМВС України в області Андрій Хоменко.

За його словами, значно активізується профілактична робота з дітьми, які схильні до правопорушень та перебувають на профілактичних обліках. Також правоохоронці спрямують зусилля на виявлення осіб, які втягують неповнолітніх у злочинну діяльність. Значну увагу приділятимуть виявленню бездоглядних дітей, котрі перебувають у розшуку, для подальшого їхнього соціального супроводу. Планується й проведення рейдів з виявлення та припинення порушень чинного законодавства щодо перебування дітей без дорослих на  дискотеках, у нічних і комп’ютерних клубах.

До речі, саме в комп’ютерних клубах, як зазначив Андрій Хоменко, правоохоронці знаходять більшу частину дітей, що пішли з дому і перебувають у розшуку. В цих закладах нерідко можна зустріти підлітків і зовсім малих дітей, які по кілька годин до пізньої ночі сидять за комп’ютерами без дорослих і платять за трафіки. На жаль, ні в кого із працівників чи господарів цих клубів не виникають запитання, де діти беруть гроші й чому так довго засиджуються в них без батьків чи інших дорослих родичів. Верховна Рада ухвалила вже в другому читанні закон, який обмежить перебування дітей без супроводу дорослих у розважальних закладах. Цей документ уже підписав Президент України.

— Під чинність цього закону підпадають також кафе, ресторани, бари та інші подібні заклади, де відвідувачі вживають спиртні напої, — каже Андрій Хоменко. — Зрозуміло, що дітям до 16-річного віку, а тим більше, якщо вони сидять за барною стійкою і п’ють пиво, вино чи горілку, там не місце. Інша річ, якщо підліток прийшов до розважального закладу разом із батьками, які святкують день народження чи іншу сімейну дату, і перебуває під їхнім наглядом. У такому разі, зрозуміло, претензій до підлітків і батьків не буде.

Цього літа на території області, як повідомив начальник кримінальної міліції у справах дітей, працюватимуть 4 заклади санаторного типу і 33 табори, в яких відпочиватимуть й оздоровлюватимуться школярі. Відкриються і 790 пришкільних таборів з денним перебуванням, 17 — праці та відпочинку і 24 наметових містечка. За всіма цими об’єктами закріплені працівники міліції, які встановлять безпосередній контакт із керівниками та відпочивальниками, і спільними зусиллями зроблять усе для того, щоб уникнути конфліктів і правопорушень під час оздоровлення дітей.

«Нині слід більше займатися не покаранням, а запобіганням злочинам. Арешт і позбавлення волі, за словами Уповноваженого Президента України з прав дітей Юрія Павленка, — це останній захід. Застосовувати його потрібно лише у разі скоєння дуже тяжкого і багатоепізодного злочину, коли той, хто його вчинив, не підлягає жодному виправленню. Тож тепер ми застосовуємо здебільшого виховні заходи, відстрочення та поруки. І під час проведення операції «Літо-2013» намагатимемося враховувати особистість кожної дитини», — запевнив Андрій Хоменко.

Такий підхід у роботі кримінальної міліції у справах дітей на Харківщині вже дає позитивні результати. З початку зафіксовано зниження майже удвічі порушення закону неповнолітніми: 215 випадків проти 424 за аналогічний період торік.