Олеся ЛИМАРЕНКО
для «Урядового кур’єра»

Знайома до болю картина. З настанням літа в наші багатоквартирні будинки приходить так зване планове відключення гарячої води. Комунальники пояснюють: мовляв, необхідно все перевірити перед настанням осінньо-зимового періоду, підремонтувати, облаштувати.

Десять обіцяних днів (зазвичай вони розтягуються на два-три тижні) ми терпимо незручності, заспокоюючи самих себе, що вони швидко минуть. Хоча побачити майстрів у цей проміжок часу в підвалі свого будинку випадає далеко не кожному. Найчастіше вони просто не з’являються і, відповідно, нічого не роблять.

Тому коли через тиждень-два після такої «планової операції» у квартирах знову щезає гаряча вода, як, приміром, у будинку 59-а по пр. Героїв Сталінграду на столичній Оболоні, то, певна річ, обуренню мешканців немає меж. Працівники тамтешнього ЖЕКу № 511 вже багато років поспіль на численні скарги відповідають, що в цьому мікрорайоні порушено циркуляцію гарячого водопостачання, але при цьому ніяких заходів не вживають. За що ж, запитують читачі газети, платити  їм наші кревні?

Навряд чи можна назвати належними послугами облуплену штукатурку в під’їзді, розбиті вікна на сходових клітинах. Або діряву покрівлю, через яку стіни квартири з’їдає ненажерливий грибок, як-от в багатодітній родині, що мешкає за адресою Русанівський  бульвар, 6 у Києві. Так само важко пояснити пересічному платникові податків до міської казни, які саме послуги отримує він від місцевої влади, коли прибудинкова територія вчасно не прибирається, вуличні ліхтарі ледь блимають, а на тротуарах величезні ями…

Та, виявляється, є інший комунальний досвід, зокрема в Хмельницькому. Віднедавна тамтешня міськрада щотижня інформує городян, що саме роблять міські житлово-експлуатаційні контори. Приміром, з 28 липня по 3 серпня працівники житлово-комунальної контори №1 полагодили покрівлю в будинку по вул. Проскурівського підпілля, 70. Вони пофарбували у своєму мікрорайоні 295 погонних метрів газових вводів, замінили кілька метрів каналізаційних труб, поштукатурили відкоси на вході в під’їзди та відремонтували труби холодного постачання.

Водночас робітники «Міськсвітла» замінили близько 100 ламп на 26 вулицях. А їхні колеги з підприємства по озелененню і благоустрою зрізали аварійні дерева, косили газони, ремонтували тротуарну плитку. У цей час дорожники лагодили асфальтове покриття, встановлювали решітки та кришки люків, обслуговували світлофори, наносили дорожню розмітку. Причім городян інформують не загалом про виконану роботу, а вказують конкретні адреси будинків та вулиць. Будь-хто може перевірити цю інформацію, підтвердити чи спростувати її. Як принагідно каже Хмельницький міський голова Сергій Мельник, не обов’язково треба любити працівників ЖЕКів та інших комунальних служб, але не можна не поважати тих, хто щоденно, у будні і свята забезпечує добробут та затишок жителів міста.

І як, скажіть, нам, жителям столиці, не заздрити хмельничанам?!