БЕЗПЕКА

Хвороба вражає невакцинованих тварин і може при контакті передаватися людині

Триває карантин у селі Вознесенка Мелітопольського району (Запорізька область), де було виявлено випадок загибелі  телички. «Урядовий кур’єр» розповідав про небезпеку та про вжиті владою  запобіжні заходи для припинення подальшого поширення хвороби. Нагадаємо, що це сталося 15 серпня, причину загибелі тварини через сибірську виразку встановили через три доби. Голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко одразу провів засідання обласної надзвичайної протиепізоотичної комісії, яка затвердила всі необхідні організаційні заходи задля  локалізації та недопущення поширення небезпечного захворювання.

Причиною захворювання тварини  визнали  ураження інфекцією пасовища, де її випасали.  Півстоліття тому  саме на цьому місці закопали загиблих від сибірки корів. Її збудник може жити в навколишньому середовищі — у ∂рунті чи воді — понад 100 років. А відтоді, як у селі було зафіксовано спалах хвороби — у 1967-му, минуло  значно менше часу. Втім, як з’ясувалося пізніше, теличка стала не єдиною жертвою. За кілька днів  у дворі, де її утримували,   здох ще й собака.  Лабораторні аналізи підтвердили однакову причину смерті тварин.

— Господарі нагодували собаку м’ясом від загиблої телички. На жаль, ці люди невідповідально поставилися до ситуації. І як ми знаємо, навіть  встигли  реалізувати свіжину у продовольчу крамницю і  у їдальню однієї з баз відпочинку Кирилівки. М’ясо було вилучене і знищене.  Також  ветеринарною службою у навколишніх дворах вилучені всі дрібні домашні тварини, які могли б  мати контакт із  небезпечним м’ясом, — 6 собак і 7 котів, яких приспали й утилізували. Зараз виконані всі запобіжні заходи, дотримується карантинний режим, — коментує ситуацію начальник головного управління — головний  інспектор ветеринарної медицини в Запорізькій області Валентина Стулова. — Поширенню хвороби вдалося запобігти.

Однак  небезпечної ситуації можна було б уникнути, якби всі власники худоби дотримувалися  профілактичних санітарно-епідеміологічних норм і своєчасно робили щеплення тваринам.

— Щеплення від  сибірської виразки — єдиний надійний захист від поширення цієї хвороби, — підтверджує Валентина Стулова. —  Наразі в Запорізькій області налічується 140 місць захоронення загиблої  у колишні роки від  сибірки худоби. Через це  під пильним наглядом ветеринарної служби перебувають 350 населених пунктів. До речі, тільки на території Вознесенівської сільради, де саме і стався випадок, у період  з 1940 по 1967 роки було зафіксовано 9 подібних ситуацій.

Великою небезпекою  головний  інспектор  ветеринарної медицини в Запорізькій області вважає те, що нині місця скотомогильників вже не мають конкретної фіксації. Через підвищення ціни на землю та  недолуге  її розпаювання  чимало з них потрапило в обіг, щонайменше тут випасають худобу.  Негода також вносить свої корективи. Зливи розмивають верхній шар грунту і відкривають  могильники, через що інфекція потрапляє назовні. Тож убезпечитися можна лише, зробивши своєчасне щеплення домашній худобі.

— Вакцину надаємо безкоштовно, — агітує за профілактику Валентина Стулова. —  В кожному районі ветеринари здійснюють обходи дворів і закликають людей робити щеплення. Іншого виходу немає.

Слід знати, що сибірська виразка — гостре, особливо небезпечне інфекційне захворювання всіх видів сільськогосподарських, домашніх і диких тварин, а також людей. Грунт, заражений сибіркою, тривалий час (70 і більше років!) залишається резервуаром збудника інфекції. Зараження людини відбувається в результаті проникнення збудника через пошкоджену шкіру при обробці туші хворої тварини. Вхідними воротами збудника можуть бути також пошкоджені слизові оболонки шлунково-кишкового тракту і дихальних шляхів.

— Останній випадок захворювання людини сибірською виразкою в Запорізькій області був зафіксований у 2001 році в Бердянському районі, — повідомив лікар-епідеміолог відділення особливо небезпечних інфекцій облСЕС Леонід Литвиненко. — Наявність в області понад 350 неблагополучних населених пунктів створює постійну загрозу зараження тварин і людей.