НOРМOТВОРЧІСТЬ
 

Проект щодо регулювання містобудівної діяльності
остаточно доопрацює урядова робоча група

Змусити запрацювати завмерлі через кризу стріли баштових кранів на будівельних майданчиках країни покликаний довгоочікуваний закон "Про регулювання містобудівної діяльності", проект якого у стислі строки розробило Міністерство регіонального розвитку та будівництва.

Днями на нараді в Кабміні, яка пройшла під головуванням Прем'єр-міністра, Микола Азаров ще раз звернув увагу присутніх - урядовців та представників місцевої влади на особливу нагальність цього документа для країни. Він має стати інструментом для прискорення зростання будівництва, виконання планів щодо забезпечення житлом українських громадян, надасть можливість залучити для будівництва кошти фізичних осіб.

Керівник уряду наголосив: "Сьогодні розраховувати тільки на кошти держави для виконання планів будівництва, забезпечення жителів України якісним житлом неможливо, тому ми повинні з прийняттям цього закону забезпечити умови для залучення інвестицій від населення".

- Ми застосували конструктивно новий підхід до регуляторної політики в будівництві, який без перебільшення можна вважати революцією в дозвільно-погоджувальній системі галузі, -пояснив особливості згаданого законопроекту очільник Мінрегіонбуду Володимир Яцуба. - Пропонується не лише скоротити терміни оформлення дозволів на будівництво з 415 днів до 60-ти, а й впровадити декларативний принцип при спорудженні об'єктів першої-третьої категорії, розширити перелік об'єктів, проведення експертизи проектів яких не є обов'язковим, як і отримання дозволу на виконання будівельних робіт. Сюди віднесені й споруди малого і середнього бізнесу, приватний сектор.

Згаданий закон, за словами очільника галузевого міністерства, водночас посилює відповідальність як чиновників за порушення строків погодження, так і забудовників й інвесторів - за якість будівництва.

Щодо процедури затвердження об'єктів 4-5 категорій, то ухвалено рішення, що ця низка об'єктів обов'язково розглядатиметься та погоджуватиметься з Кабінетом Міністрів.

Учасники наради зазначали, що загалом проект закону "Про регулювання містобудівної діяльності" знайшов підтримку представників забудовників та громадських будівельних організацій. Свої пропозиції до нього подали Мінприроди, Українська будівельна асоціація тощо. Прем'єр дав доручення робочій групі, яку очолює віце-прем'єр Сергій Тігіпко, остаточно доопрацювати проект і в найкоротший термін внести його до Верховної Ради.