«Цивілізований ринок землі — це єдиний спосіб відібрати ефективного власника і залучити інвестиції, які принесуть на українські лани найуспішніші агротехнології та забезпечать всім селянам достойний рівень життя», — наголосив на черговому засіданні уряду Прем’єр-міністр Микола Азаров, представляючи схвалений напередодні Кабінетом Міністрів законопроект «Про ринок землі», розроблений Міністерством аграрної політики та продовольства. Фактично він дав старт початку земельної реформи, і стосується загальнонаціонального ресурсу, цінність якого, за влучним висловом глави уряду, «визначається не тільки грошовим еквівалентом».

Законопроект — революційний, тож на голосування у Верховній Раді буде винесений лише після глибокого і всебічного всенародного обговорення. Тож пропонуємо для наших читачів у сьогоднішньому спецвипуску газети текст проекту закону «Про ринок землі», а також перші відгуки на нього науковців та експертів.

Запрошуємо всіх небайдужих поділитися своїми думками і пропозиціями, які неодмінно будуть враховані розробниками законопроекту при його можливому доопрацюванні (електронна адреса для зв’язку letter@ukcc.com.ua)

 

Законопроект «Про ринок земель»

Мета:

• встановити порядок продажу земельних ділянок державної та комунальної власності та прав користування на відкритих земельних торгах та конкурсах

• запровадити механізм запобігання спекулятивним операціям та монополізації ринку земель сільськогосподарського призначення

• оптимізувати сільськогосподарське землекористування при обігу земельних ділянок

• визначити ефективного власника землі

Основні принципи:

• Сільськогосподарською землею мають право володіти виключно громадяни України, фермерські господарства або у державній власності.

• Запровадження переважного (першочергового) права купівлі земельних ділянок.

• Встановлення граничних розмірів земельних ділянок у власності однієї особи з урахуванням агрокліматичних зон.

• Унеможливлення спекуляції землею шляхом запровадження мита від 100% до 60% на перепродаж у терміни до 5 років.