Робота Українського енергетичного форуму викликала доволі жвавий інтерес серед фахівців. Досить того, що в його роботі взяли участь віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко й віце-президент Європейської комісії з питань Енергетичного союзу Марош Шефчович. З останнім, до слова, під час його візиту до України провели зустрічі і Президент Петро Порошенко, і Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

Під час заходу Геннадій Зубко висловив переконання, що без створення Фонду енергоефективності наша економіка не зможе ефективно зростати. Нинішня модель субсидіювання не дає змоги збільшити ресурси для проведення реформ у країні.

«Ми винесли на публічне обговорення концепцію фонду енергоефективності. Його завдання дати відповідь на такі питання: залучення субсидій у заходи з енергоефективності, зміна системи субсидій і створення мотивації для проведення таких заходів споживачами, а також питання взаєморозрахунків між учасниками енергетичного ринку», — розповів Геннадій Зубко.

Стратегічне питання

У свою чергу поважний європейський гість позитивно оцінив ідею створення Фонду енергоефективності для заощадження та ефективного споживання енергоносіїв в Україні. Адже енергоефективність — ключовий компонент національної безпеки, економічної модернізації та добробуту громадян. Скажімо, Словаччина пройшла подібний процес за 25 років, і він був доволі непростим.

«Хочу відзначити певний прогрес України в цьому питанні — чимало ініціатив підготували останнім часом, аби допомогти домогосподарствам зменшити споживання газу. Але Україні потрібен прорив у правовій базі. Європейські експерти повністю підтримують Україну на шляху до цього, — конкретизував Єврокомісар. — Ухвалення законопроектів про енергоефективність будівель і вимірювання та виставлення рахунків дасть можливість створити Фонд енергоефективності. Я вдячний віце-прем’єр-міністру за його зусилля в цьому напрямі. Упевнений, що Європейський Союз та інші міжнародні партнери можуть підтримати таку ініціативу».

Геннадій Зубко пояснив, що торік із держбюджету на виплату субсидій спрямували 14 мільярдів гривень, а на поточний заклали вже 35 мільярдів. Наступного року ця сума може зрости ще, і витримати таке навантаження економіці буде надзвичайно складно.

Поки що Україна споживає втричі більше енергії, ніж будь-яка інша країна Східної Європи. Тож серйозні кроки зі скорочення й заощадження споживання енергоносіїв усіма учасниками ринку — споживачами, надавачами послуг і промисловцями назріла як ніколи. «У цьому контексті питання енергоефективності набуває стратегічного значення», — підкреслив Геннадій Зубко.

Заходи з енергоефективності дадуть змогу заощаджувати й скорочувати втрати енергії до 15% на підприємствах, які генерують теплову енергію, до 20% на мережах, до 50% на житлових будинках. Це величезний і швидкоокупний ринок енергоефективності, який відкритий до інвестицій, вважає урядовець. Його обсяг сягає 40 мільярдів доларів. А розвиток цього ринку дасть змогу створити до 100 тисяч робочих місць і значний мультиплікативний ефект, який сприятиме розвитку будівельної галузі, виробництву будматеріалів.

Мінрегіон готує пакет законопроектів щодо ринку енергоефективності: про енергоефективність будівель, про енергоефективність, до другого читання доопрацьовують законопроект про житлово-комунальні послуги, повідомляє прес-служба віце-прем’єр-міністра.

Енергонезалежність можлива

Під час особистої зустрічі з Марошем Шефчовичем Президент Петро Порошенко привітав його з річницею започаткування Енергетичного союзу і зазначив, що Україна має стати невід’ємною частиною цього об’єднання.

Петро Порошенко наголосив, що Україна віддана впровадженню реформ, зокрема й в енергетичному секторі. «Ми пройшли зиму без російського газу. Завдяки надійності нашого транзиту ми не дозволили шантажувати нас і водночас продемонстрували ефективну взаємодію з Європейською комісією», – цитує прес-служба Президента слова глави держави.

Петро Порошенко вкотре наголосив на своїй позиції щодо проекту газопроводу «Північний потік-2»: «Це виключно політичний проект. «Північний потік-2» має бути заблоковано. Ми розраховуємо на підтримку Європейської комісії, адже це — засіб покарання України за європейські прагнення».

Європейську комісію він закликав сприяти організації найближчим часом міжнародної конференції на підтримку модернізації вітчизняної газотранспортної системи. Крім того, він сподівається, що Верховна Рада якнайшвидше розгляне закон про ринок електричної енергії в редакції, узгодженій з Енергетичним співтовариством.

Наголосив Президент і на важливості для України ухвалення рішення про запровадження безвізового режиму з ЄС для українських громадян.

Віце-президент Єврокомісії високо оцінив проведену в Україні роботу на шляху впровадження європейських реформ, наголосивши на важливості їх втілення в життя. У цьому контексті відіграла важливу роль тісна взаємодія між сторонами в питаннях спільної енергетичної політики, особливо успіхи України на шляху газової незалежності.

Сторони обговорили також подальші кроки задля збільшення енергетичної незалежності та поліпшення енергоефективності нашої економіки, впровадження змін до законодавства щодо НАК «Нафтогаз України» і створення умов для залучення іноземних інвесторів у енергетичну галузь.

Петро Порошенко запросив вище керівництво Європейської комісії взяти участь у заходах із вшанування 30-х роковин Чорнобильської трагедії у квітні цього року.

Ключові завдання у галузі енергетики, які постають нині перед Україною, обговорив з Єврокомісаром і міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин. Ішлося зокрема про важливість якнайшвидшого ухвалення Україною законопроектів про ринок електроенергії та про національний регулятор. До слова, перший з них вчора розглядали на засіданні уряду.

Сторони обговорили подальшу взаємодію у форматі Україна — Росія — Євросоюз, окремо зупинилися на пошуку оптимальних шляхів розділення НАК «Нафтогаз України», повідомляє прес-служба Міненерговугілля. Це одне з головних завдань, яке слід виконати для подальшого ефективного функціонування галузі.

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»