Тисячі людей з порушеннями слуху, зору, опорно-рухового апарату та іншими захворюваннями працюють на спеціалізованих підприємствах громадських організацій інвалідів, де для них створено умови і облаштовано робочі місця. Ці установи вже давно перебрали на себе функцію держави щодо працевлаштування осіб з інвалідністю. І Україна, за Конвенцією ООН з прав інвалідів (та й узагалі за людськими законами), повинна підтримувати їх, створювати всі можливі сприятливі умови для функціонування, розвитку, реалізації продукції тощо.

Працівники спеціалізованих підприємств громадських організацій інвалідів теж мають право на достойну зарплату. Фото Володимира ЗAЇКИ

На виживання

Проте підприємства й інваліди, які на них працюють, покинуті, що називається, напризволяще. Якщо до воєнних дій на Донбасі по всій країні функціонувало 400 спеціалізованих установ, на яких було задіяно 11 тисяч людей з обмеженими фізичними можливостями, то нині залишилося 317, де працює майже 8 тисяч інвалідів. Більшість із них отримує навіть не мінімальну заробітну плату, а вдвічі чи втричі меншу. Тож таким соціальним структурам надзвичайно важко триматися за нинішніх ринкових відносин.

Чи є майбутнє у підприємств інвалідів і чи готова держава ефективно підтримувати їхню діяльність й надавати фінансову допомогу? Ці та інші актуальні питання змусили зібрати на Всеукраїнському форумі підприємств громадських організацій людей з інвалідністю близько ста директорів установ, голів різних організацій інвалідів і представників влади. У форумі взяли участь міністр соціальної політики Павло Розенко, заступник міністра фінансів Олена Макеєва, Надзвичайний і Повноважний посол Німеччини в Україні Крістоф Вайль, Уповноважений Президента України у справах людей з інвалідністю і голова Національної асамблеї інвалідів Валерій Сушкевич, а також голови одних із найпотужніших організацій інвалідів — Владислав Більчич (Українське товариство сліпих) і Юрій Максименко (Українське товариство глухих).

Міністр обнадіяв

Занепокоєні можливими скороченнями соціальних програм і пільг з ухваленням нового бюджету на 2016 рік не лише учасники форуму. Це хвилює і людей з особливими потребами, і пенсіонерів, і учасників бойових дій, тобто всіх найуразливіших та соціально незахищених громадян. Міністр соцполітики заспокоїв присутніх і запевнив, що всі соціальні гарантії будуть збережені у наступному році.

— Нині ми можемо пишатися тим, що, попри великі труднощі, які випали на 2015 рік, зберегли соціальні гарантії підприємствам громадських організацій інвалідів у вигляді пільг з оподаткування та пролонгували норму до 1 січня 2020 року для підприємств громадських організацій інвалідів (ГОІ) щодо нульової ставки податку на додану вартість постачання товарів та послуг в Україні, — повідомив Павло Розенко. — У лютому цього року уряд підтримав ініціативу нашого міністерства щодо спрощення механізму надання підприємствам пільг з оподаткування (постанова КМУ від 11.02.2015 №49). Нині міністерство розробило проект змін до нормативно-правової бази з метою запровадження спрощеного та прозорого механізму надання фінансової допомоги на поворотній і безповоротній основі за рахунок сум адміністративно-господарських санкцій та пені, що надходять до державного бюджету за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів.

Здавалося б, оптимістичні обіцянки профільного міністерства мали б обнадіяти керівників підприємств ГОІ, проте реальна картина погіршення соціальних і фінансових показників діяльності підприємств відображає зовсім не веселкові надії.

Зокрема неабиякі побоювання спричинили нові зміни у Податковому та Трудовому кодексах України. Вони можуть бути неприйнятними для соціальних підприємств і працюючих на них інвалідів, адже спрямовані на знищення державної підтримки на пільгове оподаткування для підприємств ГОІ. Не можна допустити й зменшення соціальних гарантій для працевлаштування осіб з інвалідністю. Й досі не вирішено питання про державне замовлення на продукцію, що виготовляють люди з особливими потребами. А фантастичні тарифи на електро?енергію та опалення!  Підприємства інвалідів не в змозі їх оплачувати. У багатьох приміщеннях зимової пори року холодніше, ніж на вулиці.

Уповноважений Президента у справах інвалідів Валерій Сушкевич каже: «Мені дуже хочеться вірити і сподіватися, що і Президент України, і Верховна Рада, і Кабінет Міністрів, й інші органи виконавчої влади почують нас і зрозуміють, що державі має бути набагато вигідніше, коли люди з інвалідністю будуть працевлаштовані». На це сподіваються всі, хто має обмежені можливості. Адже таку практику застосовують і в багатьох європейських країнах. До того ж для людей з інвалідністю робота й розуміння, що ти потрібен і корисний суспільству, — найважливіший стимул для життя.