CОЦІАЛЬНИЙ ПРОЕКТ

Що робить влада для громади

Серед найбільш актуальних питань, які нині турбують українців, — якість та своєчасність соціального захисту, зокрема дітей. Адже від того, наскільки вчасно та в повному обсязі дорослі отримують соціальні виплати, наприклад сім’ї з дітьми чи малозабезпечені родини, залежить добробут малюків.

За повідомленням управління взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру, за І півріччя 2013 року на урядову телефонну «гарячу лінію» надійшло 8580 звернень щодо отримання соціальних виплат, з них 6250 — щодо соціальної допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами, при народженні дитини, по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, одиноким матерям, допомоги на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, при усиновленні дитини та малозабезпеченим сім’ям.

Так, багатодітна мати з Вінницької області у своєму зверненні на урядову телефонну «гарячу лінію» просила сприяння у призначенні її родині соціальної допомоги як малозабезпеченій сім’ї, оскільки управління праці та соціального захисту населення Чечельницького району, куди вона вже зверталася, повідомило про відмову. Чечельницька райдержадміністрація Вінницької області оперативно розглянула звернення та повідомила заявниці, що за рішенням комісії з питань надання державної допомоги її родина віднині отримуватиме соціальну допомогу як малозабезпечена. Фахівці Центру, зателефонувавши заявниці, переконалися, що питання вирішено повністю, соціальна допомога призначена, кошти виплачені.

Від того, наскільки вчасно дорослі отримують соцвиплати, залежить добробут малюків. Фото Ірини НАЗІМОВОЇ

Найчастіше громадяни звертаються з проханнями роз’яснити умови й порядок отримання соціальної допомоги, перевірити її розмір та правильність нарахування. Непоодинокими є скарги на невиплату та затримку з виплатою різних видів соціальної допомоги.

Наприклад, багатодітна мати з Хмельницької області поскаржилася на затримку виплати соціальної допомоги при народженні дитини, по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку як одинокій матері. Звернення опрацювали і, за повідомленням Шепетівської міської ради Хмельницької області, кошти для виплати державних соціальних допомог за травень 2013 року були перераховані на особовий рахунок заявниці, що підтверджено зворотним зв’язком.

А жителька Харківської області поскаржилася, що управління праці та соціального захисту населення Шевченківського району Харківської області відмовило їй у призначенні соціальної допомоги при народженні дитини, мотивуючи тим, що жінка зареєстрована за іншою адресою. У результаті розгляду звернення департамент соціального захисту населення облдержадміністрації поінформував, що після того, як жінка отримала довідку про невиплату їй допомоги за місцем реєстрації, соціальну допомогу їй врешті призначили. Багатодітна мама повідомила фахівцю Центру, який зателефонував їй, аби з’ясувати, як вирішується питання, що допомогу при народженні дитини їй призначили та виплатили за фактичною адресою проживання.

За період з 8 по 14 липня на урядову телефонну «гарячу лінію» та через Інтернет надійшло 10 915 звернень.

0800-507-309. Урядова телефонна «гаряча лінія» працює, крім неділі та святкових днів, за таким графіком: понеділок — п'ятниця — з 8:00 до 21:00, субота — з 8:00 до 19:00. Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua