ЧИ УНИКНЕМО КРИЗИ?

Влада працюватиме над тим, щоб негативні тенденції
на світових фінансових ринках оминули Україну

Про це йшлося на брифінгу першого заступника Глави Адміністрації Президента Ірини Акімової. Днем раніше Віктор Янукович підписав доручення щодо забезпечення стабільності фінансової системи держави та мінімізації впливу на вітчизняну економіку негативних тенденцій на міжнародних фінансових ринках, спрямоване на стабілізацію економіки у середньо- та довгостроковій перспективі.

Моніторинг – запобіжна основа

Згідно з цим документом, Прем’єр-міністр Микола Азаров і керівник Національного банку Сергій Арбузов повинні проаналізувати можливий вплив негативних тенденцій на світових фінансових ринках на Україну та забезпечити постійний моніторинг цих процесів. Посадовець упевнена: «Якісний моніторинг — це основа будь-яких запобіжних заходів».

Окремо потрібно буде підготувати план заходів щодо запобігання та послаблення негативних наслідків ситуацій на світових фінансових ринках. Тут виконавці президентського доручення мають приділити увагу зменшенню доларизації економіки, заміщенню імпорту вітчизняними товарами, підвищенню привабливості безготівкових розрахунків. НБУ також мусить забезпечити проведення скоординованої політики, направленої на забезпечення економічного зростання, відпрацювати заходи щодо посилення кредитних операцій комерційними банками.

«Джерела росту завжди повинні базуватися на надійній основі кредитів, тому це завдання особливо актуальне в умовах, коли є елемент зовнішніх ризиків», – зауважила Ірина Акімова, додавши, що Президент рекомендує НБУ розробити комплекс дій для недопущення зловживань на валютному ринку України. А керівники Держкомісії з регулювання фінансових ринків у разі необхідності запропонують зміни до нормативно-правових актів, аби не допустити дестабілізації. «Ризики існують завжди. Завдання будь-якої країни, особливо з відкритою економікою, готувати і реалізовувати стратегію, яка допомагає їх мінімізувати», — підкреслила перший заступник Глави АП.

Вона також констатувала, що в Україні запас фінансової та бюджетної стабільності міцний: «Рівень бюджетного дефіциту знижується, державний борг набагато нижчий, ніж у багатьох розвинених країнах. Нині він на рівні 31%, це не 100% і не 160%, як в інших європейських країнах». У цьому контексті нашій державі потрібно формувати власні джерела інвестиційного зростання всередині країни, а запорукою надійної бази для стабільності України в майбутньому будуть перші зрушення в дерегуляції.

Обвалу гривні  не буде

На запитання щодо очікуваного в цьому році показника ВВП Ірина Акімова відповіла: «Зростання економіки країни істотне, за півроку воно становило 4,4%, промислове виробництво збільшилося на 8,7%. Поступово почав відновлюватися обсяг внутрішніх інвестицій, що дає змогу при реалістичному прогнозі очікувати рівня ВВП до кінця року 4,7% – 4,8%». Окрім цього, у 2011 році обвалу валютного ринку та різкого коливання гривні по відношенню до долара не прогнозується. За її словами, для цього нема жодних передумов. По-перше, НБУ проводить політику м’якого коливання курсу кілька років поспіль. Тож він в Україні зафіксований на такому рівні, як і п’ять років тому (можливі тільки зміни у 1–2%). По-друге, в будь-якому разі НБУ по силах утримати курс, адже на даний момент валютні резерви становлять 37 млрд дол. По-третє, рівень депозитів у національній валюті стрімко зростає.

Інший аспект розмови був присвячений платіжному балансу. За словами Ірини Акімової, спостерігається тенденція до збільшення позитивного сальдо. А торговельний баланс поки що негативний, хоча він таки компенсується притоком фінансових ресурсів. Це є свідченням того, що, незважаючи на різноманітні світові ризики, іноземні інвестори почали довіряти Україні. Тож посадовець переконана — фінансова ситуація в країні є стабільною.

Ще один позитивний момент, озвучений Іриною Акімовою, стосувався досягнення Україною та Міжнародним валютним фондом консенсусу щодо розміру дохідної частини держбюджету на 2012 рік. Нині проводяться консультації стосовно витратної частини. Окрім цього, між представниками української сторони та МВФ тривають консультації щодо пенсійної реформи, яка проголосована у Верховній Раді. На узгодження цих питань сторонам потрібен місяць, а згодом розпочнеться вже наступний раунд переговорів.