На часі. Для працівників МНС літо — найгарячіша у всіх значеннях пора року. Жнива на Черкащині цього року були непростими. Зливи і шквальні вітри помітно вплинули на якість зерна, кажуть хлібороби. Зате нині головною небезпекою для жнивного лану стає вогонь. Від найменшої іскри сухе колосся спалахує як порох…

За словами начальника управління МНС України в області Віктора Гвоздя, особовий склад пожежно-рятувальних підрозділів працює в посиленому режимі. В кожному районі створені оперативно-мобільні групи, приведено в повну готовність спеціальну пожежну техніку, здійснено суцільну перевірку стану протипожежного захисту зернозбиральної техніки, хлібних полів, зернозаготівельних і зернопереробних підприємств області.

Втім, зібрати зерно — це лише півсправи. Не менш важливо його зберегти, а тому в полі зору рятувальників постійно перебуває стан протипожежної безпеки на об’єктах зберігання і переробки врожаю. Картина тут далека від ідеальної — на багатьох підприємствах виявлені недоліки. Як звичайно, вони типові: необроблені спеціальним розчином дерев’яні конструкції, брак систем протипожежної автоматики, недостатня кількість первинних засобів пожежогасіння тощо. Найбільше претензій у цьому плані до підприємств ДАК «Хліб України», Тальнівського КХП, ДП «Златодар» у Золотоніському районі, ТОВ «Катеринопільський елеватор», ТОВ «Чигиринська аграрна компанія» та інших.

Занепокоєння рятувальників викликає і боєздатність протипожежних формувань сільгосппідприємств, які в сільській місцевості повинні першими вступати в боротьбу з вогнем. Не скрізь організовано цілодобове чергування на пожежних автомобілях, техніка переважно не повністю укомплектована, у 23 господарствах немає телефонного зв’язку з пожежними депо. Водночас гостро стоїть питання створення та утримання місцевої пожежної охорони.

Зрозуміла річ, збереження врожаю лише одна з головних літніх турбот черкаських рятувальників. Після трагедії на Рівненщині підрозділи МНС додатково перевірили протипожежний стан об’єктів охорони здоров’я, шкіл-інтернатів та територіальних центрів соціального обслуговування. Фактично на всіх перевірених 150 об’єктах незалежно від відомчої належності виявлено недоліки автоматичних протипожежних систем, електрогосподарства, облаштування шляхів евакуації тощо. Тимчасово, до усунення недоліків співробітники державного пожежного нагляду заборонили експлуатацію більш як півсотні приміщень, до адмінвідповідальності притягнуто десятки посадовців.