ЄВРО-2012

Влучним ударом «на Бессарабку»  Мішель Платіні поставив крапку в дискусії про готовність наших міст, які прийматимуть матчі континентальної першості 

 

Головний підсумок дводенного перебування представницької делегації на чолі з керівником Європейської спілки футбольних асоціацій Мішелем Платіні у містах, які наступного року стануть господарями Євро-2012: з наближенням  футбольної першості зауважень до організаторів стає дедалі менше. Високий футбольний функціонер зазначив, що  на наступній сесії виконкому УЄФА, що  відбудеться  у Венеції 8—9 грудня, він зможе  без перебільшення сказати: Україна добре підготувалася до Євро-2012.

Зокрема у Києві кращий французький футболіст минулого століття високо оцінив готовність НСК «Олімпійський» і випробував футбольне поле столичного стадіону — хизуючись   майстерністю,  яку, як відомо,  не проп’єш,  влучив  у ворота, під власний жарт,  що в 56 років це  зробити легко, особливо якщо  «рамка» без голкіпера. 

— Можу сказати одне: браво всім відповідальним за підготовку України до Євро-2012 — центральній і місцевій владі, місцевим організаційним комітетам. Від імені УЄФА вдячний усім за внесок у підготовку та будівництво об’єктів. Я задоволений тим, що побачив, — уже цілком серйозно заявив президент УЄФА.

Він також наголосив: сьогодні великих проблем із підготовкою  до першості континенту Україна не має. Серед недоробок, які залишилися, функціонер виокремив покриття стадіону у Львові, питання транспортної інфраструктури в Харкові й готельного комплексу в Донецьку.

Шеф європейського футболу провів у Києві підсумкову нараду, а також обговорив  із Президентом України Віктором Януковичем низку питань стосовно підготовки українських міст до ЧЄ.

— Я був дуже здивований прогресом,  — сказав М.Платіні. — Хочу привітати вас із тим, що ви провели хорошу роботу, — звернувся він до глави Української держави і присутніх на зустрічі  урядовців та футбольних функціонерів. 

У свою чергу В. Янукович зазначив, що Україна — футбольна країна. І хоч іноді нам не вистачає красивої гри наших улюблених команд, сподіватимемося, що побудована до Євро-2012 інфраструктура служитиме  досягненням спортсменів наступних поколінь.

Будівельники заслужили на автограф від легендарного Платіні (за кадром). Фото Укрінформу

Респект львівським будівельникам

А розпочався робочий візит делегації УЄФА 26 вересня зі Львова — літак з  інспекторами приземлився  на новозбудовану  злітно-посадкову смугу і гості  першими вийшли через новий  термінал Міжнародного аеропорту «Львів». М. Платіні  відразу зазначив, що з часу попередніх відвідин  відбувся значний поступ у підготовці міста до проведення Євро-2012.

Відтак стан підготовки Львова до євротурніру обговорили на нараді за участю представників УЄФА, віце-прем’єр-міністра — міністра інфраструктури Бориса Колеснікова, керівництва області та міста. Це, як наголосив Мішель Платіні, не була протокольна нарада, а радше організаційна зустріч, на якій детально проаналізували стан будівництва стадіону, розселення футбольних команд, сім’ї УЄФА, вболівальників та низку інших питань, пов’язаних із проведенням чемпіонату.

Ішлося  про розміщення уболівальників, глядачів та членів штаб-квартири УЄФА, про потребу збільшення кількості потягів, які курсуватимуть зі Львова до Трускавця, де зарезервована чимала кількість апартаментів та готельних номерів, забезпечення транспортного сполучення нового стадіону з центральною частиною міста і новими мікрорайонами. 

А смарагдовий газон, який, попри нетипову для регіону спеку,  добре приживається на львівській арені,  першими матимуть змогу оцінити під час  товариського матчу 15 листопада  збірні команди України й Австрії.

У Донецьку прогрес очевидний

Торік у квітні фотооб’єктиви  зафіксували трохи розгублений погляд керівника делегації УЄФА  на величезний  котлован на місці майбутнього аеропорту. Як зауважив віце-прем’єр міністр — міністр інфраструктури Борис Колесніков, який супроводжував гостя, лише багата фантазія триразового володаря «Золотого м’яча» дала йому змогу повірити, що невдовзі тут прийматиме пасажирів сучасний міжнародний аеропорт. І ось побувавши в понеділок у новому терміналі, де завершуються будівельні роботи, Мішель Платіні перебував у зовсім іншому настрої, бо, схоже, був задоволений побаченим. «Можливо, аеропорт і не буде готовий до заявленої дати, та, мабуть, до Євро — точно», — зазначив він.       

Аеропорт, який тривалий час був «мінусом» підготовки міста до Євро-2012, сьогодні й справді вже не викликає зауважень в інспекторів УЄФА. Наприкінці липня тут ввели в експлуатацію сучасну злітно-посадкову смугу, а 28 грудня заплановано завершити будівництво термінала. Щоправда, для польотів повітряні ворота столиці Донбасу відкриються в останню неділю березня наступного року.      

На прохання журналістів порівняти рівень підготовки Донецька до Євро-2012 із готовністю інших міст Мішель Платіні зауважив, що і міста, і країни готуються по-різному. «Мені здається, що Україна організовує Євро-2012 по-українському, а Польща — по-польському, — сказав  він. — Таке розмаїття сприятиме тому, що футбольне свято стане ще привабливішим, на що натякає і наше гасло:  «Зробимо історію разом».

Маленькі труднощі Харків здолає

У першій столиці України делегація УЄФА оглянула передовсім аеродромний і аеровокзальний комплекси в міжнародному аеропорту «Харків» та  взяла  участь в урочистому відкритті реконструйованого старого термінала, який тепер виконуватиме функції VIP-термінала. Мішель Платіні власноруч перерізав  стрічку на вході до нового об’єкта Євро-2012, який уже наступного дня розпочне приймати пасажирів.

Першою через VIP-термінал, як повідомив журналістів інвестор підготовки Харкова до Євро-2012 Олександр Ярославський, пройде офіційна американська делегація на чолі з послом США в Україні Джоном Теффтом. Вона прибуває у першу столицю для проведення Днів Америки у Харкові. У реконструкцію  споруди, побудованої ще в 1950-х роках, було вкладено, за словами Олександра Ярославського, понад 10 млн доларів і повністю збережено її архітектурний стиль. Пропускна спроможність  реконструйованого термінала становитиме до 250 осіб за годину. Служитиме він під час проведення Євро-2012 для прийому команд-учасниць, а також представників сім’ї УЄФА.

Над матеріалом працювали
Оксана ГОЛОВКО,
Оксана МЕЛЬНИК,
Павло КУЩ,
Світлана ГАЛАУР,

«Урядовий кур’єр»