ПРОГНОЗ

Метеорологи-довгостроковики у грудні обіцяють листопадову погоду, а у лютому — морози

За словами завідуючої відділом кліматичних досліджень і довгострокових прогнозів погоди Українського науково-дослідного інституту гідрометеорології Вазіри Мартазінової, зима 2012—2013 рр. обіцяє бути значно м’якшою, аніж у 2011-му та 2010-му.

На тематичній прес-конференції доктор фізико-математичних наук розповіла, що у грудні погодні умови майже не відрізнятимуться від тих, що були у листопаді.

А в Україну мороз прийде лише в кінці першої декади грудня. Та позначки мінус 10 він сягне лише у деяких регіонах країни і протримається не більше двох днів. За словами фахівця, саме в цей період українці побачать справжній сніг. На початку ж місяця очікуються опади у вигляді дощу та мокрого снігу.

 

Лютої зими метеорологи не прогнозують, однак мокрий сніг і дощ обіцяють. Фотозсайтуptr-vlad.ru

До 22 грудня температура не буде нижчою за 2—5 градусів тепла, однак із 22 по 25 грудня вона різко сягне позначки мінус 15 градусів уже на території всієї країни.

А ось до Нового року похолодання не протримається. В ніч з 31 грудня на 1 січня температурний фон — нуль градусів, а вдень — 3-4 градуси тепла. До того ж, місцями йтиме дощ.

Січень Вазіра Мартазінова також не вважає початком справжньої зими. «Сучасні кліматичні умови різко коливаються. І протягом місяця температура змінюватиметься від позначки вище нуля до показника, нижчого за 10-15 градусів морозу. Середньомісячна температура буде на рівні 6-7 градусів морозу, проте опадів у вигляді снігу ми очікуємо дуже мало», — розповіла вона.

За словами фахівця, 10 січня на сході термометр покаже мінус 10, а за кілька днів — плюс 3-4 градуси. Щоправда, у другій половині місяця з 15 до 20 січня температурний режим сягне на території країни 12-15 градусів морозу.

Та найскладнішим як для синоптиків, так і для звичайних людей видасться лютий. Через короткотривалі, проте різкі похолодання 10 та 20 числа місяця перепади температури вражатимуть коливаннями з 20 градусів морозу до характерних для цього місяця мінус 4.

Вазіра Мартазінова також зазначила, що наприкінці січня та в лютому період сильних морозів супроводжуватиметься сильним вітром, штормовими аномаліями та завірюхами. І найбільше від них постраждають західні регіони країни.

«У цьому році погодні умови для нас сприятливі», — резюмувала метеоролог, додавши, що весна настане вчасно, проте трохи затягнеться.