Стрічка про протести в Україні у листопаді-лютому 2013—2014 років «Зима у вогні» американського режисера російського походження Євгена Афінеєвського увійшла до п’ятірки номінантів на отримання американської кінопремії «Оскар», йдеться у повідомленні кіноакадемії.

«Майдан — це було спільне об’єднання всіх сил, різних національностей і людей різного віку. Це — пам’ятник, який ми донесли 50-ти країнам світу і 690 мільйонам людей», — зазначав перед київською прем’єрою режисер-продюсер фільму Євген Афінеєвський на брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

За словами творців картини, зйомки проходили в авральному порядку: грошей не було, техніки теж, залишилися лише матеріали зі «Спільнобачення» та з «Укрстріма». Опрацьовано майже півтори тисячі записів, проведено майже сто інтерв’ю, монтаж тривав близько п’яти місяців. Те, що дуже важко монтувати психологічно, підтверджує і режисер фільму, який навіть заплакав під час свого звернення.

Однак треба було показати всьому світові найтрагічніші моменти Революції гідності, яка (це вже з’ясувалося у березні 2014-го) була лише першим кроком сучасної боротьби за незалежність України. Продовження теми ймовірне, але вже в художньому обрамленні. Об’єд­навча ідея — люди мають бачити, як відбуваються зміни в них самих.

Прем’єрний показ фільму відбувся 3 вересня 2015 року на Венеціанському фестивалі.

9 жовтня стрічка стала доступною для широкого загалу  на американській платформі Netflix, яка надає онлайн-доступ до фільмів і серіалів у форматі потокового відео та має понад 60 мільйонів клієнтів у світі.

Фільм здобув першість на міжнародному кінофестивалі в Торонто. І гран-прі на Міжнародному фестивалі фільмів про права людини в Нюрнберзі. Прем’єра в Києві відбулася 21 листопада.

За цьогорічний «Оскар» окрім «Зими у вогні»  у номінації «кращий  повнометражний документальний  фільм» змагатимуться «Зем­ля картелів», «Що сталося, міс Симон?», «Емі» і «Погляд тиші».  Церемонія нагородження відбудеться 28 лютого у Лос-Анджелесі.

Утім навіть якщо статуетка дістанеться іншому фільму, «Зима…» вже перемогла. І Україна заодно.