Учора почалася реєстрація на цьогорічне зовнішнє незалежне оцінювання, яка триватиме до 20 лютого. Нинішнього року ЗНО вирізнятиметься чотирма складовими, що мають оновити цю систему. Йдеться передовсім про повернення до практики поєднання ЗНО й державної підсумкової атестації з української мови та літератури. «У нас не буде тієї кількості медалістів, які торік становили майже 8% випускників загальноосвітніх шкіл. Поєднання ЗНО й ДПА з української мови та літератури — це лише початок. Ми проситимемо підтримки в МОН, щоб 2016 року цей перелік був розширений», — прокоментував нововведення директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук.

Друге — запровадження дворівневих тестів (тобто двох рівнів складності — базового та поглибленого). Поки що їх використовуватимуть лише для двох предметів: української мови та літератури й математики. Водночас більшість університетів, які називають себе національними, не вимагають від абітурієнтів тестів поглибленого рівня. «У нас зберігається практика, коли університетам треба набрати будь-кого, в тому числі й за бюджетні кошти, а не набрати кращих», — наголосив Ігор Лікарчук.

Цього року запроваджують принципово нову систему обрахування результатів незалежного оцінювання: після складання тесту встановлюватимуть бал «склав ЗНО/не склав ЗНО», відтак рейтингову шкалу від 100 до 200 балів нараховуватимуть лише для тих, хто його склав.

Крім того, у вступній кампанії не використовуватимуть результати зовнішнього оцінювання, отримані в попередні роки, що, як каже Ігор Лікарчук, викликає супротив: «Є народні депутати, котрі роблять усе для того, щоб загальмувати запровадження цього нововведення, є й неприйняття його в багатьох університетах. Але Умови прийому до вишів затверджено, їх визнано такими, що не суперечать чинному законодавству й Конституції України, а це найголовніше».

Станом до 12 години 5 січня на ЗНО вже зареєструвалося майже 1000 осіб.