БІДА

В Луцьку внаслідок раптового руйнування несучих конструкцій обвалився один з під’їздів
житлового будинку
 

 

О 4 ночі, коли мешканці будинку, що був споруджений у 1971 році, спали, в одному з під’їздів стався обвал у вісьмох квартирах — з першого по п’ятий поверхи. Полетіли у прірву кухні та вітальні кімнати. Якби зачепило спальні, жертв було б набагато більше.

Рятувальники, які негайно прибули на місце надзвичайної події, переляканих людей із вцілілих кімнат знімали за допомогою пожежних драбин, адже покинути житло самостійно вони не мали можливості. Злагоджено спрацювали й інші служби екстреного виклику, завдяки чому вдалося уникнути вибуху газу та потенційної пожежі. 

— Ми прибули на місце виклику о 4.30. На цей момент тут уже було все обвалене, але згори продовжували падати уламки перекриття, речі. Кликали на допомогу люди, які прокинулися. В тому числі і чотирирічна дівчинка, яка у частині квартири на четвертому поверсі залишилася сама… — розповів Володимир Дунець, командир відділення Державної пожежно-рятувальної частини  міста Луцька. — Найперше, зняли її звідти. Потім — взялися за порятунок інших людей… 

Про надзвичайну подію відразу ж було повідомлено голову обласної державної адміністрації, Луцького міського голову і відповідні служби у столиці. На місце НП прибули також керівники силових структур, які вжили невідкладних заходів для гарантування в прилеглому до місця надзвичайної події безпеки та порядку.

На жаль, не обійшлося без жертв — загинули двоє чоловіків 1935 і 1939 років народження. Ще двоє мешканців злощасного будинку — потрапили у лікарню.

— На щастя, обрушилася та частина будинку, де розташовані вітальні, а не спальні... Бо інакше жертв   могло б бути значно більше, — розповів Луцький міський голова Микола Романюк. — Місто не залишить без допомоги тих, хто опинився без даху над головою. Потерпілим буде невідкладно виплачено по десять тисяч гривень. А потім допоможемо їм із житлом та меблями.

77 мешканців зруйнованого будинку поселено у готелі «Світязь». Усім потерпілим надається медична та психологічна допомога. Людей забезпечено харчуванням. Усього ж на відселення планується 123 людини. Частина з них тимчасово проживатиме у родичів.

Усім постраждалим влада міста й області обіцяє надати житло і грошову компенсацію. Підключилися і благодійники. Родинам зокрема видається по п’ять тисяч гривень допомоги від обласної організації «Партії Регіонів» та благодійного фонду «Рідна Волинь», а благодійний фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк» того самого дня виділив по десять тисяч гривень двом сім’ям, які втратили рідних.

Причиною обвалу будинку на Рівненській, 109, як вважають у прокуратурі міста, стала службова недбалість чиновників. Як повідомила прес-секретар прокурора Волині Наталка Мурахевич, прокурорська перевірка встановила, що в травні цього року на місці обвалу на рівні першого поверху відбулася часткова руйнація несучої стіни. Однак службові особи Луцького ЖКП №7 та Луцької міськради, неналежно виконуючи свої обов’язки, вчасно не вжили заходів щодо обстеження будинку, встановлення причин цієї руйнації та проведення ремонту.

Прокуратура міста Луцька вже порушила кримінальну справу за фактом службової недбалості вказаних службових осіб, що спричинила тяжкі наслідки (ч.2 ст. 367 Кримінального кодексу України).

— Вісім родин, які залишилися без житла, у найближчий час отримають його у новобудовах міста, — повідомив голова облдержадміністрації Борис Клімчук. — Чотири квартири буде виділено  за рахунок облдержадміністрації та ще чотири  — за рахунок міськвиконкому.

Того самого дня голова облдержадміністрації про біду в Луцьку доповів Президенту України Віктору Януковичу. Глава держави висловив співчуття родинам загиблих та дав доручення уряду вжити вичерпних заходів щодо ліквідації надзвичайної ситуації в обласному центрі Волині.