МІЖНАРОДНИЙ ФОРУМ

Наступний саміт країн Центральної та Східної Європи відбудеться у столиці України

Цю ініціативу підтримали керівники європейських країн, що зібралися в останні дні травня у столиці Польщі на зустріч лідерів центрально-східного європейського регіону. Над визначенням конкретної дати київського саміту та його порядку денного працюватимуть зовнішньополітичні відомства держав-учасниць.

Нагода поспілкуватися

Цьогорічна ж зустріч у Варшаві, як стверджують оглядачі, у польських ЗМІ ажіотажу не викликала. Їх увага була прикута до приїзду спеціального гостя ХVІІ саміту, Президента США Барака Обами. До речі, інтригою саміту до останнього моменту залишалася ймовірність особистої зустрічі Віктора Януковича та Барака Обами (їхній останній тет-а-тет відбувся минулого року у Вашингтоні під час міжнародного саміту з ядерної безпеки). І хоча статус американського президента на саміті двосторонніх зустрічей не передбачав, проте під час робочого обіду від імені глави Польщі Броніслава Коморовського на честь глав держав-учасниць саміту Віктор Янукович та Барак Обама все ж отримали змогу коротко поспілкуватися. Оскільки згідно з алфавітним порядком розсадки гостей за столом український, польський та американський президенти сиділи поруч.

Щоб лінія не переросла у мур

Під час свого виступу на пленарному засіданні саміту Президент Віктор Янукович заявив про зацікавленість України в реалізації конкретних проектів у рамках ініціативи "Східне партнерство", повідомляє прес-служба глави держави. "Ми сподіваємося, що саміт "Східного партнерства", на який наші польські друзі запросять нас у вересні, матиме вагомі практичні результати", - сказав Віктор Янукович. Він також наголосив: Україна відкрита до активного співробітництва з усіма зацікавленими партнерами у рамках Стратегії ЄС для Дунайського регіону. Глава держави водночас відзначив, що на своєму шляху євроінтеграції та розбудови демократії Україна відчуває солідарність і підтримку сусідів та партнерів з Центральної Європи. "Ми глибоко вдячні за цю допомогу", - сказав Віктор Янукович, висловивши особливу вдячність Польщі як доброму сусідові, стратегічному партнерові й надійному другові України в Євросоюзі.

Окремо Віктор Янукович зупинився на питаннях головування України в Комітеті міністрів Ради Європи та майбутньому головуванні в ОБСЄ в 2013 році. Він вважає це чудовою нагодою для нашої країни зробити внесок у розбудову демократії. На думку Президента, регіональне співробітництво - ще один пріоритет європейської політики України. Водночас він зауважив, що наша держава у жодному разі не протиставляє свою інтеграцію до Європи стратегічному партнерству з Росією.

Україна високо цінує участь у співпраці з Вишеградською четвіркою - Польщею, Словаччиною, Угорщиною та Чехією. "Я хотів би, щоб вишеградський дух єдності і партнерства ми поширили на весь регіон Центральної та Східної Європи, - сказав Віктор Янукович. - Адже саме через наш регіон пролягає лінія, яка поділяє європейські країни на ті, що вже об'єдналися в Євросоюзі, і ті, що не є членами цієї організації". За словами українського Президента, не можна допустити, щоб ця лінія поділу перетворилася на новий "берлінський мур" Європи.

Він також висловив переконання, що лише демократичні перетворення можуть бути запорукою членства України в ЄС. "Ми робимо наголос не на гучних гаслах, а на конкретній реформаторській роботі, досягненні практичних результатів", - сказав Віктор Янукович, додавши, що особливу увагу влада приділяє економічним перетворенням, адже в злиденному суспільстві демократія не може функціонувати пов?ноцінно. "Саме демократія є тим інструментом, який може забезпечити гідне життя українських громадян і процвітання всієї країни", - зазначив глава держави.

Реформи у супроводі критики

У Варшаві в інтерв'ю журналістам Віктор Янукович відзначив, що вже на початку осені Україна виконає план дій щодо лібералізації візового режиму, наданий Єврокомісією. "Дорожню карту практично завершуємо. Скорше за все, вона буде виконана до вересня цього року", - підкреслив Президент. Ще одним важливим питанням у контексті нашої євроінтеграції Віктор Янукович назвав підготовку угоди про створення зони вільної торгівлі з ЄС. Саме ця робота зобов'язує Україну шукати з нашими партнерами - членами ЄС, кандидатами на вступ до ЄС, сусідами з Центральної та Східної Європи порозуміння у тих питаннях, які наближають нашу державу до євростандартів.

Різні оцінки ситуації в Україні є цілком природними під час глибинного реформування держави, зокрема в ході боротьби з корупцією, вважає Віктор Янукович. "Шлях, який сьогодні проходить Україна, викликатиме дискусії, тому що держава перебуває на шляху реформування", - сказав він в інтерв'ю журналістам. За його словами, корупційні справи, які наразі розглядаються правоохоронними органами, розворушили стару систему, яка звикла за рахунок бюджету, корупційних дій робити свій "чорний бізнес". "Але це той процес, який Україна повинна пройти", -переконаний глава держави.

Дуже важливим він назвав той факт, що сьогодні в ЗМІ триває відкрита дискусія. "Ніхто нікому не перешкоджає, -вважає Віктор Янукович. - Сьогодні ми бачимо опозицію, в усіх мас-медіа присутня її точка зору".

За словами Президента, нині вперше у державі чиновники, в тому числі високих рангів, відповідатимуть за законом. У цьому питанні надзвичайно важливо керуватися демократичними засадами, принципом верховенства права, який передбачає незворотність покарання та презумпцію невинноcті. "Відповіді на питання: хто винний, а хто - ні, може дати тільки суд", -наголосив Віктор Янукович.

Розмова віч-на-віч

У Варшаві Віктор Янукович провів низку двосторонніх зустрічей. Зі своїм польським колегою Броніславом Коморовським він обговорив актуальні питання двостороннього співробітництва двох країн, у тому числі щодо підготовки фінальної частини чемпіонату з футболу Євро-2012 та реалізації проекту Одеса-Броди. Віктор Янукович та Броніслав Коморовський порушили і питання євроінтеграції України. Окремою темою розмови було вшанування історичної пам'яті двох народів.

Український Президент зустрівся також з Федеральним президентом Австрії Хайнцом Фішером. Сторони обговорили питання торговельно-економічної співпраці наших країн. Зокрема, йшлося про співробітництво в інвестиційній сфері. Президенти зупинилися на питанні європейської перспективи України.

Віктор Янукович провів переговори з Федеральним президентом Німеччини Крістіаном Вульфом. Він відзначив, що буде радий вітати Президента ФРН у Києві з державним візитом. "На мою думку, цей візит надав би належного поштовху нашому двосторонньому співробітництву в усіх сферах", - сказав Віктор Янукович, зауваживши, що в січні 2012 року виповнюється 20 років з часу встановлення дипломатичних відносин між Україною та ФРН.