ЗАСТЕРЕЖЕННЯ

Майбутнім матерям потрібно навчитися управляти стресом

 

Учені стверджують, що до восьмого тижня розвитку плоду в утробі матері немовлят чоловічої і жіночої статі практично не розрізнити. Єдина відмінність - це набір хромосом, зашифрований глибоко в клітинах ембріона. Протягом кількох тижнів ці хромосоми - єдиний спосіб диференціювати чоловічі ембріони від жіночих.

А вже після народження дівчатка дедалі більше відрізняються від хлопчиків. Як звичайно, вони нижчі на зріст, хоч мають більшу жирову масу. Завдяки фізіологічним особливостям організму можуть виношувати дітей і вигодовувати їх після народження. Кров'яний тиск у жінок зазвичай нижчий, а серцебиття більш прискорене, навіть під час сну. У жінок кров також швидше приливає до мозку, а з віком вони втрачають менше тканин мозку порівняно з чоловіками.

Між двох вогнів

Проте жінки сильніше, ніж чоловіки, страждають від стресу. Фахівці пояснюють це тим, що стрес здебільшого буває викликаний нашими надіями й очікуваннями, а жінки особливо переживають про все на світі. Вони прагнуть бути гарними й розумними, сексуальними й вихованими, люблячими й успішними. Сьогодні багато дівчат намагаються одночасно створити родину і зробити успішну кар'єру. Жінки середнього віку теж опиняються між двох вогнів: діти підростають, батьки старіють, причому і ті, й ті вимагають емоційних витрат.

Ще в ранньому віці хлопчики і дівчатка плачуть практично однаково. Тільки під час статевої зрілості дівчатка починають плакати більше, ніж хлопчики. Згідно з деякими дослідженнями, у 18 років жінки плачуть у чотири рази більше за чоловіків.

Ймовірним поясненням цьому може бути гормон пролактин, який відповідає за "плаксивий" стан людей. Пролактин міститься в крові і сльозах, і його значно більше в організмі жінок. Ще одним поясненням такої поведінки жінок може бути факт, що деякі народи заохочують жінок до плачу, тоді як чоловікам плакати забороняється. Проте в багатьох країнах світу, особливо у сфері бізнесу, сльози вважаються неприпустимими. Жінок, що плачуть на робочому місці, вважають слабкими й не придатними для бізнесу. Адже до них пред'являють ті самі вимоги, що і до чоловіків.

Плата за успіхи

Лікарі вважають, що таке ставлення - загроза репродуктивному здоров'ю жінок. У групі ризику саме жінки, які мають відповідальну роботу, причому були "запрограмовані" на неї з дитинства. Вчені багатьох країн обстежували молодих вагітних жінок і породіль з різноманітними патологіями і з'ясували, що більшість із них - колишні відмінниці. Вони заплатили за свої шкільні і вишівські успіхи здоров'ям, і не тільки своїм, а й своїх дітей. Це явище так і назвали - "синдром відмінниці".

Достовірно відомо, що напередодні і в момент іспиту зростають артеріальний тиск, частота дихання та потовиділення. Більше того, екзаменаційний стрес впливає на людину навіть на генетичному рівні, змінюючи швидкість синтезу ДНК. Змінюється газовий склад крові і мікрофлора в порожнині рота. Різко збільшуються енерговитрати, особливо у людей з високою мотивацією до успішної здачі іспитів.

Часто більшість відмінників серед випускників шкіл - дівчатка. Деякі з них закінчують школу на "відмінно" завдяки видатним здібностям і досить легко. А багато хто заробляє добрий атестат тяжкою працею, годинами просиджуючи над підручниками, недосипаючи, відмовляючись від усіх радощів і розваг свого віку. І це не минає безслідно.

- Ми обстежували учениць кількох київських ліцеїв, де вчилися дівчатка з благополучних, забезпечених сімей, - розповідає заступник директора Інституту педіатрії, акушерства і гінекології АМН України, професор Тетяна Татарчук. - Майже у половини відмінниць були виявлені порушення менструальної функції, знижена стійкість до стресів. Запитайте себе: що важливіше - зайва п'ятірка в атестаті чи щастя майбутньої жінки, дружини і матері? Я вважаю, що сучасна установка, яка чомусь сьогодні дуже поширена, - спочатку кар'єра, а потім діти, - категорично неприпустима. Спочатку треба народити дітей, а вже потім займатися кар'єрою! Страх виявитися не такою, якою тебе хочуть бачити оточуючі, призводить до катастрофічних наслідків у здоров'ї майбутньої жінки. Я вважаю, що дівчаток треба виховувати інакше, ніж хлопчиків. Чим більше ми говоритимемо дівчинці, що вона красуня, розумниця, чим менше вимагатимемо від неї "надздібностей", тим здоровішою вона буде.

Сигнал тривоги

Батьки рідко замислюються над тим, що про жіноче здоров'я дівчинки потрібно починати піклуватися ще в час вагітності.

- Істеричні матусі - зло в масштабах планети, - вважає Тетяна Татарчук. - Доведено, що у таких жінок частіше народжуються діти, які згодом мають знижені можливості чинити опір стресам. Вагітна жінка в ідеалі - спокійна, врівноважена, навіть дещо загальмована, зосереджена на собі і своїй майбутній дитині. Часто пацієнтки мені кажуть: "Скажіть моєму чоловікові, що мені не можна нервувати". Чоловікові, звичайно, я можу сказати, але я не можу сказати всім водіям транспортних засобів, усім продавцям у магазинах, усім начальникам і всім підлеглим. Тому потрібно починати з себе і оволодіти такою наукою, як гігієна життя у стресогенному середовищі. Організм жінки взагалі запрограмований на могутній опір стресам. Під час серйозних стресів (війна, землетрус, повінь) він "вимикає" репродуктивну систему. Як тільки стресогенні чинники зникають, сигнал тривоги відключається, і в організмі жінки все стає на свої місця. Це найстійкіша система, але ми часто умудряємося зламати і її.

Урбанізація, сучасні технології, нервові перевантаження приводять жінок до стресів і депресій. Емоційні перепади небезпечні не тільки для самої жінки, а й для її майбутньої дитини. Коли вагітна жінка відчуває стрес, її організм виробляє більше гормону кортизолу, основного "гормону стресу". Кортизол збільшує рівень кров'яного тиску і вміст у крові цукру, негативним чином позначається на силі імунної системи. Підвищений рівень гормонів стресу може пошкодити мозок ще не народженої дитини і в подальшому призвести до проблем у її вихованні. Стреси можуть викликати безпліддя, передчасні пологи, внутріутробні аномалії.

- Часто до нас приходять жінки, які не можуть виносити вагітність, - розповідає Тетяна Татарчук. - Починаємо розбиратися - фізіологічних причин немає. Після ретельного обстеження з'ясовується, що "винен" стрес. Під його дією в організмі жінки настає безліч гормональних порушень. А на тлі дефіциту гормонів, особливо при недостатності прогестерону (його іноді називають "гормоном матері"), виникають проблеми із зачаттям і перебігом вагітності.

Найчастіше стрес виникає, коли в житті жінки наступає дисбаланс на фізичному, емоційному, розумовому і психологічному рівнях. Іншими словами, коли ми робимо дуже багато справ відразу, песимістично ставимося до життя, відчуваємо тиск на роботі й удома. Якщо ми хочемо вести здоровий спосіб життя, вважають лікарі, потрібно навчитися управляти стресом, а ще краще - не допускати його у своє життя. Для цього треба взяти під контроль свої думки, емоції, завдання, свої дії - тоді ми зможемо повернутися до балансу і гармонії в своєму житті. Це складно, але можливо. Довідайтеся більше про стрес, знайдіть час, щоб зрозуміти його ознаки, пускові механізми і способи на нього реагувати.

СТРЕС-ТЕСТ

Перевірте свій стан

У мене проблеми з концентрацією уваги

Я постійно хвилююся

Я часто забуваю, що мені потрібно зробити

Я відкладаю прийняття рішень

Я схильна до песимістичного ставлення до себе і свого життя

Я сплю занадто багато або занадто мало

Я почуваюся втомленою, знесиленою

У мене часті головні болі

Я страждаю на задих

Недавно я втратила або набрала вагу

Мені важко розслабитися

Маленькі радощі життя мене не захоплюють

Я дратуюся або злюся навіть через дріб'язок

Я почуваюся пригніченою, коли мені потрібно багато всього зробити

Я не впевнена у собі

Якщо ви відповіли "так" на сім або більше позицій, це значить, що ви перебуваєте у стресовому стані. Залишати його без уваги не можна. Та якщо ви відчуваєте, що впоратися з цим самі не в змозі, обов'язково зверніться за порадою до лікаря чи психолога.

ПOРAДИ ФAХІВЦІВ

Як упоратися зі стресом

Керуйте своїм часом

Спрямовуйте ваш час на ті завдання, які є важливими і значущими для вас.

Уникайте робити те, що не важливе для вас.

Встановлюйте короткострокові і довгострокові цілі.

Регулюйте своє життя

Дотримуйтеся балансу між робочими, особистими і сімейними обов'язками.

Перевірте ваші життєві переконання, принципи і цілі, щоб зменшити масштаби конфліктів.

Отримуйте помірні фізичні навантаження упродовж тижня.

Обмежте споживання алкоголю.

Відмовтеся від куріння.

Влаштовуйте собі вихідні і не забувайте про відпустки.

Радійте тому, що маєте, дякуйте життю за це.

Шукайте підтримку

Іноді необхідно виговоритися, щоб вас вислухали, порадили щось, поспівчували або пораділи за вас і ваші успіхи. Якщо так вийшло, що близьких вам людей поряд немає, спробуйте соціальні мережі, співтовариства, живі щоденники в Інтернеті.

Зробіть що-небудь для інших. Витратьте час на старших родичів, принесіть квіти хворому другові або влаштуйте благодійну вечерю. Ваші проблеми можуть здатися менш важливими, якщо ви допоможете тим, кому це потрібно.