14 квітня 1960 року... Що це за історична дата, навіть не кожен житель Тернопільщини достеменно може сказати. Втім, не дивно. Вона тривалий час була під радянською забороною, адже цього дня відбувся останній задокументований бій вояків Української повстанської армії з частинами радянських режимних органів. Стався він у лісі біля хутора Лози на межі Підгаєцького та Бережанського районів. Отже, упівці ще 15 років боролися з ворогом після війни. 

На честь 55-ї річниці цієї історичної події наступний рік на Тернопільщині оголосили роком повстанської звитяги. За таке рішення проголосували днями депутати обласної ради.

Знаковим для Тернопілля цей бій учасників українського підпілля з комуністичним режимом назвав, зокрема, заступник голови обласної державної адміністрації Леонід Бицюра. Запропонував водночас скласти у краї туристський маршрут, пов’язаний з місцями повстанської звитяги, спорудити капличку. Є задум також скликати 14 квітня 2015 року в Підгаєцькому районі збір молоді з різних куточків України під назвою «Всеукраїнська повстанська варта». У планах — організовувати табори, щоб ознайомити молодих патріотів з історією УПА, методикою її боротьби, визначними постатями.