ОПАЛЮВАЛЬНИЙ СЕЗОН. Проаналізувавши проблеми, що були минулого опалювального сезону, Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства з кожним регіоном відпрацювало план дій з підготовки до опалювального періоду 2012—2013 рр. 

Як повідомив під час урядового брифінгу керівник відомства Анатолій Близнюк, особливих загроз для забезпечення сталого проходження опалювального періоду немає. Зокрема відремонтовано 93% котелень, а 285 об’єктів працюватимуть на альтернативних видах палива — деревині, торфі, вугіллі тощо. Житловий фонд готовий на 90%, а об’єкти соціально-культурного призначення (школи, дитячі садки, лікарні тощо) — в середньому на 98%.

Анатолій Близнюк зазначив, що нині Держбудінспекція проводить перевірки на об’єктах ЖКГ та працює над усуненням недоліків. За його словами, 100% об’єктів соціально-культурного призначення повинні бути готові до опалювального сезону до 1 жовтня, решта, зокрема житловий фонд та адміністративні будівлі, — до 15 жовтня.       

Утім, за його словами, існують проблеми, що потребують невідкладного розв’язання. Перша з них — це заборгованість. Міністр підкреслив, що нині собівартість теплопостачання тариф покриває на 53%, водопостачання та водовідведення — на 75%, експлуатації житла — на 96%. Як наслідок — підприємства ЖКГ є збитковими, а кредиторська заборгованість становить 20 млрд грн, з яких 14 млрд грн — за природний газ, 4 млрд — за електроенергію. Водночас на підприємствах галузі існує дебіторська заборгованість, що становить 12,8 млрд грн. Найбільше заборгувало населення — 9 млрд грн (70%), комерційні установи — 2,3 млрд (18%) та бюджетні установи — 650 млн грн (5%).        

При цьому міністр констатував, що в умовах збиткової роботи у підприємств ЖКГ нема фінансових ресурсів для стовідсоткової модернізації інфраструктурних мереж, що є великою проблемою в нинішній ситуації. Зокрема, за його інформацією, з 33 тис. кілометрів теплових мереж у двотрубному обчисленні 15% зношені й аварійні, зі 180 тис. кілометрів мереж водопостачання — 38% у такому самому стані, з 50 тис. каналізаційних мереж — 35%.