ШАНА. Тернопільщина подарувала Україні та світові цілу плеяду відомих особистостей. Варто хоча б назвати козацьких ватажків Дмитра Байду-Вишневецького й Северина Наливайка, науковців Івана Горбачевського й Івана Пулюя, письменника Богдана Лепкого, співачку Соломію Крушельницьку, режисера Леся Курбаса, духовного лідера — Патріарха УГКЦ Йосифа Сліпого та багато інших. Славу рідній землі приносять і сучасники, як-от художник Іван Марчук, науковець, економіст Богдан Гаврилишин, аграрії Герої України Іван Гута та Олег Крижовачук. Управління у справах сім’ї та молоді облдержадміністрації зініціювало проведення обласної акції «Видатні земляки Тернопілля». На думку організаторів проекту, це дасть можливість не лише вшанувати у такий спосіб визначних людей, але й популяризувати їхні здобутки, продемонструвати той життєвий шлях, який вони пройшли, показати приклад для наслідування, залучити молодь до активної пошукової роботи. Власне, саме юнаки й дівчата збиратимуть інформацію про знані імена свого району й долучатимуть їх до переліку видатних краян. 

Урочистий старт акції «Видатні земляки Тернопілля» дали у старовинному замку в Збаражі. Кожному з голів райдерж-  адміністрації передали символічну сторінку, яку після її заповнення зібраною в районі інформацією долучать до загальнообласної книги. Відтак це видання розтиражують і передадуть бібліотекам Тернопільщини.

Водночас Збаразький замок став цього дня місцем проведення не лише акції «Видатні земляки Тернопілля», а й церемонії освячення хоругв з гербами районів області. Древка з хоругвами тримали ровесники Незалежності України.