Підсумки дій українських силовиків за тиждень після відновлення активної фази АТО підбив на брифінгу в Укрінформі секретар РНБО Андрій Парубій. Наші військові завдали потужних авіа- та артилерійських ударів по опорних пунктах, блокпостах і місцях скупчення терористів. Противник зазнав відчутних втрат, і його активність значно знизилася. Загалом з початку проведення АТО в Донецькій та Луганській областях від бойовиків звільнили 17 населених пунктів. Нині під нашим контролем перебуває  23 райони із 36, зокрема 13 на Донеччині й 10 на Луганщині.

«Лише протягом останнього тижня звільнено чотири населених пункти,  низку інших взято в облогу нашими силами, — повідомив Андрій Парубій. — У четвер українські військові вели бій за стратегічно важливий центр Миколаївку, блокували його і створили умови для звільнення всього району. Бандформування зазнали важких втрат, щонайменше 150 бойовиків  знищено,  зруйновано шість опорних пунктів терористів. Наші війська не увійшли у Миколаївку лише тому, що вогневі точки бойовики розташували у житлових кварталах і під час штурму могло постраждати мирне населення.

Однак навіть попри те, що українська армія суворо дотримується вимог Президента не допускати втрат мирного населення, російські ЗМІ звинувачують саме наших військових в обстрілах житлових кварталів і загибелі цивільних. Доходить до того, що росіяни приписують силам АТО обстріл і бомбардування навіть тих територій, які перебувають під їхнім контролем. Російська пропаганда не втомлюється видавати злочини бойовиків за дії української армії», — зазначив секретар РНБО.

Значно менше відомостей сусіди подають про зміцнення з нашого боку державного кордону, де постійно тривають збройні сутички. Українські прикордонники облаштовують нові блокпости і поступово створюють буферну зону, щоб не допустити ворога на нашу територію. Але це не зупиняє ні терористів, ні їхніх покровителів. Авіація Держприкордонслужби та приватні літаки, які їй допомагають, обстежили 310 км українсько-російського та 315 км українсько-білоруського кордонів. І якщо з боку Білорусі все спокійно, то з боку Росії війська окопуються в безпосередній близькості від кордону або ж стоять на базах неподалік.

А терористи продовжують чинити свавілля. За словами Андрія Парубія, лише за останній тиждень вони захопили та силоміць вивезли понад 10 осіб, вбили або закатували десятки мирних жителів, значну кількість поранили і скалічили. Не припиняються випадки пограбувань і мародерства: бандити відібрали понад два десятки автомобілів місцевих жителів під час спроб виїхати із зони бойових дій. Пограбовано кілька промислових підприємств і банків, куди уряд перерахував кошти для виплат пенсій і заробітних плат працівникам соціальної сфери.

Почастішали й терористичні акти на об’єктах української інфраструктури. Останнім часом 10 разів підірвали залізничні колії, вивели з ладу насосну станцію першого підйому каналу Сіверський Донець — Донбас, пошкодили ділянки газопроводів у районі проведення АТО в Луганській області.     

«Знищення української інфраструктури останнім часом набуло системного та агресивного забарвлення, — наголосив секретар РНБО. — Завдання  бойовиків, особливо тих підрозділів, що прийшли з Росії і координуються з Кремля, максимально загострити протистояння і створити загрозу для мирних жителів. А слова Путіна про бажання переговорів і перемир’я — не більш ніж лукавство».

Такий висновок високопосадовець зробив з того, що російським стратегічним інституціям дали завдання вивчати ситуацію в Україні і проводити інформаційну кампанію щодо створення на нашій території так званої Новоросії. На осінь сусід планує нову хвилю дестабілізації у восьми південно-східних областях України. Цей час обрано не випадково: росіяни очікують, що українська влада почне проводити непопулярні реформи для виведення вітчизняної економіки з кризи і це спричинить хвилю соціального невдоволення, чим і планує скористатися так звана братська  країна і стратегічний партнер.