Для створення в Україні мільйонів робочих місць необхідна сильна економіка та сприятливий інвестиційний клімат. Про це заявив глава уряду Арсеній Яценюк у неділю під час «10 хвилин із Прем'єр-міністром».

За його словами, для залучення коштів, ресурсів і нового досвіду було проведено Першу Українсько-американську інвестиційну конференцію.

«Нам необхідно, щоб американські партнери прийшли в Україну з грошима, щоб вони тут створювали нові компанії, щоб вони тут створювали нові робочі місця, щоб вони сюди принесли взагалі нову політику економічного розвитку держави», — наголосив Яценюк.

Прем’єр нагадав, що під час зустрічі з президентом США Бараком Обамою та віце-президентом Джо Байденом обговорювали зокрема економічну, фінансову і військову допомогу Україні. «Нам допомагає світ, зокрема й щоб створювалися нові робочі місця», — зазначив він.

Говорячи про результати зустрічі, Яценюк наголосив: «Ми домовилися з американськими партнерами, що одна з найбільших світових компаній Cargill побудує новий термінал. Інвестиції —  понад 100 млн дол. Це десятки тисяч робочих місць».

Крім того, за словами Прем'єра, досягнуто домовленості про створення нового енергетичного хабу (завезення природного газу у так звані LNG-термінали): «Це скраплений газ, який надходитиме в Україну, і на терміналі також працюватимуть українці».

Що стосується аграрного сектора, то глава уряду нагадав, що Україна є ключовим гравцем на світовому ринку продовольства.

«Разом зі Сполученими Штатами та Канадою ми взагалі можемо визначати світову продовольчу політику. Для того щоб українське село було конкурентним і сильним, нам необхідна нова техніка, нам необхідні нові технології і нові підходи. І для цього ми проводимо з нашими американськими партнерами перемовини, щоб через довгі і дешеві кредити український аграрний сектор отримав нову якісну американську техніку. А потім ми обов’язково перейдемо на те, щоб створювати в Україні заводи з виробництва цієї техніки вже українцями», — зазначив Яценюк.

За словами Прем’єра, американці вражені українським потенціалом не лише в аграрному та енергетичному секторі, а й розумовим потенціалом.

«Саме тому високі технології і українські програмісти, які посідають одні з перших місць в світі, є ще однією сферою інвестицій в Україну, а це ще додаткові робочі місця і це розвиток країни на зовсім інший рівень», — підсумував глава уряду.

За його словами, в Україні 13 мільйонів працюючих, три з яких зайняті у бюджетній сфері, 10 мільйонів — у приватному секторі.

Ділова Україна