Група американських дослідників заявила про те, що отримали стабільну форму карбiну – найтвердішого матеріалу в світі.

Результати їхньої роботи були опубліковані в авторитетному журналі Nature, повідомляє Експрес з посиланням на портал nv.

Можливість створення карбiну було передбачено ще в 1885 році німецьким фізиком Адольфом фон Байєром. Він же висловив припущення, що цей матеріал, що складається з одного ланцюжка атомів вуглецю, буде вкрай нестабільним.

При цьому теоретично карбін, як мінімум, вдвічі перевершує за міцністю графен і в 40 разів міцніший за алмаз.

Попит на такий матеріал у різних сферах промисловості міг би бути величезним. Він міг би застосовуватися в наноелектроніці, дозволив б здійснити прорив у технологіях зберігання водню.

Не дивно, що пошуки способу його створення стали чимось на кшталт Священного Грааля сучасної фізики. Однак, в силу нестабільності такого типу ланцюжків атомів вуглецю нікому раніше не вдавалося створити фрагмент карбiну довжиною понад 100 атомів.

У зв'язку з цим відкриття групи американських фізиків є досить значним.

У своїй статті в Nature вчені описують методику, яка, на їхню думку, дозволить не лише створити зразки карбiну, а й налагодити його масове виробництво.

З'єднавши два шари графену і помістивши їх у вуглецеві нанотрубки, фізики змогли отримати стабільні цяточки карбiну довжиною понад 6400 атомів.

У разі успіху подальших експериментів, можна буде говорити про швидку появу зразків карбiну, які можна буде тестувати в лабораторних умовах, підкреслюють автори дослідження.