БЕЗПЕКА

Автобуси, що перевозитимуть дітей на оздоровлення, перевірятимуть ретельніше, а водії матимуть додатковий інструктаж

Поблизу селища Братське Солонянського району Дніпропетровщини сталася дорожньо-транспортна пригода, в якій постраждало кілька дітей. З такої сумної інформації перший віце-прем'єр-міністр - міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв розпочав селекторну нараду з керівниками всіх регіонів, присвячену виконанню доручень Президента й Кабінету Міністрів щодо забезпечення літнього відпочинку для дітей.

Аварія сталася позавчора. У автобуса "Сканія" 1987 року випуску, який із Запоріжжя до Новомосковська перевозив, зокрема, 39 дітей, на ходу розірвалася шина. На щастя, обійшлося без жертв і серйозних травм. Не дивно, що першим регіоном, з яким зв'язався Андрій Клюєв, став саме Дніпропетровськ. І цікавив його насамперед стан здоров'я постраждалих дітей, для яких екскурсія завершилася на лікарняному ліжку.

З великого телевізійного монітора йому доповіли, що життю і здоров'ю пацієнтів нічого не загрожує, їхній стан нормальний, а у важкому стані взагалі немає. Втім, ця подія, ще й напередодні сезону масового дитячого відпочинку, вкотре стала приводом для "розбору польотів" на автошляхах.

"Запишіть, будь ласка, в протокол доручення керівникам Автотранспортної інспекції, Укрзалізниці, Дер?жавної автомобільної інспекції посилити за це відповідальність співробітників. Забезпечити проведення додаткового інструктажу із працівниками транс?портної сфери щодо дотримання безпеки під час перевезення дітей і проводити роз'яснювальну роботу з дітьми про безпечну поведінку в транспорті", - особливо наголосив Андрій Клюєв. А ще він зобов'язав "Укравтодор" перевірити і там, де це потрібно, довести до пуття стан доріг на під'їздах до місць дитячого відпочинку. Особливу увагу приділити гірській місцевості.

Минулої п'ятниці питання підготовки дитячого літнього відпочинку стало темою розмови на розширеному засіданні Кабінету Міністрів. Про це "УК" розповідав у матеріалі "Діти зможуть добре відпочити" у

N 91 від 21 травня. Андрій Клюєв нагадав, що за декаду до початку календарного літа було виявлено низький рівень готовності окремих закладів до прийому відпочивальників.

Ось минув тиждень, до червня залишаються лічені дні. Чи зроблено на місцях відповідні висновки? Перевірки спеціальних робочих груп, очолюваних урядовими уповноваженими, засвідчили: в цілому ситуацію вдалося істотно поліпшити. Щоправда, в окремих регіонах - на Львівщині, Херсонщині, Кіровоградщині та місті Києві - віз, як то кажуть, і нині там. Причому там, де був і торік. А там, між іншим, частка дітей, котрі готуються до організованого відпочинку, перевищує третину.

Майже стовідсотково буде охоплено лише окремі категорії - дітей-сиріт, без батьківської опіки, інвалідів. Чому так? Причина криється у неготовності багатьох таборів чи санаторіїв обслужити дітей за повною програмою і на повну потужність. Та й кількість таких закладів невпинно скорочується, а з частково перепрофільованих теж користі небагато.

"Така тенденція відверто непокоїть керівництво держави", - обличчя Андрія Клюєва стало ще стурбованішим. Певного оптимізму тут додають хіба що звіти з місць про заплановане на наступні сезони відкриття нових закладів у більшості областей.