Комісія з обрання антикорупційного прокурора хоче розширити доступ до конкурсу кандидатів так, щоб у ньому могли взяти участь не лише прокурори. Про це на брифінгу повідомила голова конкурсної комісії Катерина Левченко. За її словами, комісія сама ініціювала необхідність консультацій з керівництвом Верховної Ради та Адміністрації Президента у зв’язку із суспільними очікуваннями щодо внесення змін до Закону «Про прокуратуру». Пояснюючи потребу в таких змінах, у конкурсній комісії наголосили: після того, як у липні внесено зміни у законодавство, виникла певна правова колізія. З одного боку, антикорупційна прокуратура нібито має бути окремим самостійним підрозділом, але при Генеральній прокуратурі.

«Тобто в нас немає окремої спеціалізованої антикорупційної прокуратури, а фактично є внутрішній підрозділ Генеральної прокуратури України», — зазначив член конкурсної комісії Віктор Шишкін, додавши, що це створює проблеми з підбором кадрів. «Якби не було липневих змін, ми орієнтувалися б на загальні вимоги — як до будь-якого прокурора, що починає діяльність: вища юридична освіта, громадянство і два роки юридичного стажу», — підкреслив він. 

Таким стажем, за словами В. Шишкіна, вважається робота помічника адвоката, адвокатський стаж, науковий стаж, викладацька діяльність. «А якщо це структурний підрозділ Генеральної прокуратури, там інші вимоги: прокурорський стаж не менше 5 років», — наголосив Віктор Шишкін.

За словами Катерини Левченко, кандидати на посаду антикорупційного прокурора з’являться не раніше кінця листопада — початку грудня. «З огляду на технологічний процес подання заяв, на проходження конкурсу в кілька етапів потрібно не менш ніж два місяці. Тому очікувати кандидатів раніше кінця листопада — початку грудня, за моїми оцінками, не варто», — розповіла Катерина Левченко. Вона також повідомила, що комісія має намір почати конкурс на 11 прокурорських посад в антикорупційну прокуратуру на початку жовтня. Кандидатів обиратимуть у кілька етапів. Спочатку відбудеться тестування на знання законодавства і загальні здібності, потім — співбесіди. В окремих ситуаціях комісія може запропонувати кандидатам пройти поліграф, але результати тесту матимуть виключно рекомендаційний характер.На сайті ГПУ в режимі реального часу транслюватимуть кожне засідання конкурсної комісії та співбесіди з кандидатами, там буде опубліковано декларації про майно, інформацію про трудовий шлях учасників конкурсу та результати проходження ними кожного з етапів.

За словами секретаря конкурсної комісії голови правління «Центр протидії корупції» Віталія Шабуніна, посада спецпрокурора — вирішальна в боротьбі з корупцією. «Посада керівника спеціалізованої антикорупційної прокуратури вирішальна, від неї залежить успіх антикорупційної реформи. Якщо ця людина буде непрофесійною, політично залежною, то її робота поховає всю антикорупційну реформу», — зазначив він. Саме тому, на його думку, слід допустити до конкурсу якнайширше коло претендентів, і це питання має вирішити парламент уже найближчим часом.