ПРОТИСТОЯННЯ. У столиці Румунії Бухаресті понад 30 осіб потерпіли під час антиурядових демонстрацій з вимогою відставки президента Траяна Бесеску. Про це повідомляють медичні служби міста.

За наявними відомостями, на даний момент зареєстровано 33 потерпілих. П'ятнадцять осіб, у тому числі троє жандармів, госпіталізовано, іншим допомогу надали на місці. Як повідомляє місцеве телебачення, внаслідок заворушень потерпів журналіст місцевого телеканалу.

У неділю, 15 січня, на Університетській площі у центрі міста зібралося близько тисячі демонстрантів, які критикували політику чинного президента і кабінету міністрів та вимагали їхньої негайної відставки.

Після того як поліцейські спробували перешкодити мітингувальникам перекрити прилеглі вулиці, акція переросла у відкриту сутичку з силами безпеки.

Протестувальники почали кидати в озброєних палицями і щитами жандармів каміння, пляшки і димові шашки, у результаті чого правоохоронцям довелося застосувати сльозогінний газ.

Масові акції протесту вже четвертий день поспіль проходять у румунській столиці та інших містах. Крім відставки глави держави, учасники демонстрацій вимагають скасування прийдешньої реформи щодо скорочення витрат, а також проведення дострокових виборів у парламент країни.

Раніше прем'єр-міністр Румунії Еміль Бок заявив, що бюджетні скорочення, у тому числі зниження пенсій і зарплат, є невід'ємною частиною заходів з порятунку економіки держави, яка перебуває у найтяжчій за останні 60 років економічній кризі.

У зв'язку з цим Бок запропонував усім незадоволеним громадянам перейти до діалогу з владою і спільного пошуку виходу із ситуації, що склалася.

«ForUm»