Агропромисловий комплекс цього року збереже лідерські позиції в наповненні державного бюджету та притоку валютної виручки в Україну, заявив виконувач обов’язків Прем’єр-міністра Сергій Арбузов.

«У цьому році ми очікуємо валовий збір зернових в обсязі понад 62 мільйони тонн, що майже дорівнює торішньому рекордному врожаю. Водночас світова кон’юнктура дає всі підстави сподіватися на корекцію цін на зернові у бік збільшення. Тобто за результатами року агросектор має всі можливості для збереження лідерських позицій в наповненні держбюджету та притоку валютної виручки в Україну», — уточнив Сергій Арбузов.

За його словами, попри відлигу, нині озимі перебувають у задовільному стані, а погодні умови цієї зими сприятимуть хорошій урожайності. У зв’язку з цим урядовець наголосив на необхідності забезпечення аграріїв технікою, пально-мастильними матеріалами, засобами захисту рослин і добривами для підготовки до весняно-польових робіт, повідомляє прес-служба першого віце-прем’єра.

«Зниження ціни на газ має позитивно вплинути на вартість мінеральних добрив, а також сприятиме відновленню роботи хімзаводів. Цього року уряд планує закупити через Аграрний фонд близько 60 тисяч тонн добрив. Сподіваюся, що їх ціна не перевищуватиме 3360 гривень за тонну», — додав Сергій Арбузов. Він також повідомив, що уряд нині працює над залученням додаткових коштів від американського Ексімбанку компанії НАК «Украгролізинг» для забезпечення аграріїв доступною технікою.

Оцінюючи експортні перспективи продукції АПК, Сергій Арбузов зазначив, що Україна розширить географію ринків її збуту. Так, прогнозується активізація експорту в азійському напрямку, зокрема на нові для вітчизняних аграріїв ринки Японії, Південної Кореї, Китаю. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»