Серед основних завдань на наступний рік — освітня і медична реформи, прозора приватизація, продовження децентралізації, судова реформа. Про це сказав Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк у парламенті в рамках «Години запитань до уряду» під час звіту уряду України за рік роботи у п’ятницю, 11 грудня.

Однією з цілей на 2016 рік Арсеній Яценюк назвав освітню реформу, насамперед середньої освіти: «Ми багато що зробили в реформі вищої освіти і імплементуємо закон про вищу освіту. Але середня освіта є базою для того, щоб українська молодь мала майбутнє».

Ще одним пріоритетом на наступний рік є зміни в системі охорони здоров’я: «Це перехід від фінансування ліжка до фінансування сервісу по наданню медичної послуги».

Арсеній Яценюк також наголосив на необхідності проведення в 2016 році прозорої приватизації.

Глава уряду звернувся до членів парламенту, «більш активно працювати по прийняттю законів, зокрема й щодо приватизації». Він нагадав, що кілька разів законопроекти про прозору, чесну, конкурентну і ефективну приватизацію розглядалися в стінах українського парламенту, проте не отримали підтримки.

«Звертаюсь до членів парламенту з тим, щоби дати змогу залучити іноземні інвестиції, збільшити робочі місця, провести чесну, прозору і конкурентну приватизацію і позбавитися від політичного впливу в питаннях управління державними підприємствами. Як ми це зробили в НАК «Нафтогаз України», де запроваджений новий статут, нові незалежні директори, які працюють не під політиками, а винятково в інтересах державної компанії», — наголосив Арсеній Яценюк.

Також до кінця поточного року необхідно ухвалити закон України про державний бюджет та податкову реформу і прийняти все необхідне законодавство, «щоб 2016 рік став роком економічного зростання»: «Звертаюсь до членів українського парламенту провести ефективну дискусію і до кінця поточного року прийняти ці законопроекти».

Завдяки цьому, наголосив він, наступного року будуть впроваджені нові податкові правила і нова податкова політика.

Глава уряду також наголосив на необхідності продовження процесу децентралізації. Він нагадав, що минулого року проведено бюджетну децентралізацію, «яка дала змогу місцевим громадам збільшити свої доходи»: «Близько 20 мільярдів гривень зараз у територіальних громад і в органів місцевої влади є вже на рахунках Державного казначейства».

«Ми провели дуже великі пакети децентралізації щодо передачі функцій по реєстрації, по бізнесовій діяльності безпосередньо на органи місцевої влади. Це дає додатково близько мільярда доходів для територіальних громад. І найбільш важливе — це дає змогу для громадян країни без хабарів, без черг, без корупції отримувати державні послуги в Центрах надання адміністративних послуг», — підкреслив Арсеній Яценюк.

Наступного року набуде чинності угода про зону вільної торгівлі з Європейським Союзом, нагадав він.

Крім того, зазначив Арсеній Яценюк, 15 грудня очікується звіт місії Європейського Союзу щодо лібералізації візового режиму між Україною і ЄС. Він нагадав, що в Парламенті відбувалася «непроста робота і непрості дискусії щодо безвізового пакета законів»: «Але попри все напруження нам вдалося проголосувати ці закони. І я можу чітко заявити про те, що Україна виконала всі критерії для запровадження безвізового режиму».

«Україна заслуговує на те, щоб Європейський Союз, так само як і Україна для ЄС, відкрив свої кордони. Кордони для українських громадян будуть відкриті», — наголосив він.

Серед основних завдань Арсеній Яценюк назвав завершення судової реформи в Україні.

Прес-служба КМУ