КОСМОС. Астрономам вперше вдалося безпосередньо сфотографувати планету, яка формується поруч з зіркою, повідомляє ТСН.

Об’єктом дослідження вчених виступала зірка LkCa 15, розташована на відстані 450 світлових років у сузір'ї Тельця.

Вік системи становить кілька мільйонів років ─ за космічними мірками, це дуже небагато (для порівняння, вік Сонячної системи становить близько 4,5 мільярда років). Саме тому вчені з самого початку чекали виявити в цій системі молоді планети.

Науковці ще в 2007 році вчені виявили в газопиловому диску навколо зірки провали, які, на їхню думку, залишили планети, що формуються.

У лютому 2011 року в журналі The Astrophysical Letters з’явилася стаття, в якій і були представлені знімки виявлених у 2007 році щілин.

Використовуючи метод спекл-інтерферометрії, вченим вдалося отримати зображення об’єкта, який, на їхню думку, являє собою планету в оточенні матеріалу, який залишився від «будівництва».

Маса планети становить близько шести юпітеріанських, а радіус ─ менше п’яти юпітеріанських (всі оцінки отримані з використанням комп’ютерного моделювання). Для роботи використовувався телескоп Кека, діаметр дзеркала якого складає 10 метрів.

За словами вчених, знайдена планета є наймолодшою з відомих на даний момент. При цьому астрофізики відзначають, що планують провести дослідження 150 зоряних систем, оточених газопиловими дисками, серед яких, як вони сподіваються, виявиться багато цікавих об'єктів.

Наприкінці вересня 2009 року стало відомо, що черговий знімок екзопланети був визнаний недійсним.

У листопаді 2008 року в Science з’явилася інформація про те, що вченим вдалося сфотографувати екзопланету навколо зірки Фомальгаут.

Формально це була одна з перших фотографій такого роду. Подальші спостереження, виконані за допомогою «Хаббла», показали, що планета знаходиться не там, де має бути, проте ніяких пояснень цього факту у вчених немає.