За все треба платити. Тож у середу  стало відомо, що російські організації і представництва в Бельгії, за винятком дипломатичних представництв, отримали документ судових виконавців про накладення арешту на державне майно Російської Федерації, що перебуває в їхньому розпорядженні, а також на їхні борги Російській державі. У документі зазначено: арешт накладено на підставі рішення Гаазького арбітражного суду від 18 липня 2014 року за позовом компанії «ЮКОС Юніверсал Лімітед», сума позову — понад 1,6 мільярда євро. На невиплачену суму з нинішнього року нараховують відсотки за ставкою у 1,89 річних.

Услід за Бельгією до таких кроків вдалися Австрія та Франція. Під арешт потрапили зокрема рахунки, які можуть належати російським державним установам, компаніям та організаціям, навіть кореспондентським пунктам ЗМІ.  Це серед іншого й активи телеканалу Russia Today та майно агенції ТАСС у Парижі.  

У відповідь на арешти Міністерство закордонних справ Росії викликало посла Бельгії в РФ Алекса Ван Меувена. Деякі ЗМІ повідомляють, що від дипломата на цілком серйозно вимагали вплинути на рішення суду!

Російське зовнішньополітичне відомство оприлюднило спеціальну заяву, в якій зажадало гарантувати нормальну роботу своїх установ на території Бельгії та заявило, що може розглянути питання про ухвалення адекватних кроків у відповідь стосовно майна Бельгії та бельгійських компаній в Росії.

Екс-глава нафтової компанії «ЮКОС» Михайло Ходорковський заявив, що з цікавістю спостерігає за «нерво?вою» реакцією російської влади на виконання рішення Арбітражного суду в Гаазі у справі колишніх акціонерів компанії.

Він укотре наголосив, що не є набувачем вигоди у цьому процесі, оскільки партнери викупили його частку в компанії ще 2004 року, однак це не заважає йому як російському громадянинові щиро радіти тому, що відбувається, передає Бі-Бі-Сі.

«Це знаковий момент для нашої країни: по-перше, сигнал, що грабіж не залишиться безкарним, хоч би яким всесильним здавався грабіжник. По-друге, це крок до зміцнення права власності, без непорушності якого не досягти сталого процвітання країни», — написав Ходорковський на своїй сторінці у Фейсбуці.

А тим часом стало відомо, що Європейський Союз у понеділок, 22 червня, продовжить економічні санкції проти Росії до 31 січня 2016 року. Це випливає з порядку денного засідання Ради ЄС, яке відбудеться у Люксембурзі на рівні міністрів закордонних справ, передає власний кореспондент УНІАН з Брюсселя.

«Рада, найімовірніше, продовжить економічні санкції для Росії до 31 січня 2016 року. Це результат домовленості, досягнутої під час засідання Європейської Ради у березні, пов’язати тривалість запобіжних заходів з повним виконанням мінських домовленостей, які мають бути виконані до 31 грудня 2015 року», — йдеться в документі.

Зокрема санкції стосуються доступу до європейського фінансового ринку для окремих російських банків та компаній, торгівлі зброєю та товарами подвійного призначення, а також експорту певних технологій, пов’язаних з енергетичним сектором.

До речі, учора в Брюсселі в рамках засідання Ради з економічних та фінансових питань Європейського Союзу без обговорення ухвалили  рішення, яким продовжено санкції проти анексованого Криму до 23 червня 2016 року.

Те, що вище російське керівництво вже давно живе у своєму далекому від реальності світі, ні для кого не таємниця. Однак цікаво, скільки ще готові миритися з такою ситуацією ті, по чиїй кишені подзвін?