ПАМ'ЯТЬ

25 років тому з наслідками трагічного вибуху на ЧАЕС боролися ліквідатори з України, Росії та Білорусі

Вшанувати пам'ять цих мужніх людей у річницю від дня катастрофи до Чорнобиля прибули Президент Віктор Янукович і Президент Росії Дмитро Медведєв. Лідери відвідали Свято-Іллівський Чорнобильський храм. Там Святійший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил відправив пасхальний молебень, повідомляє прес-служба Президента України. На молебні був також присутній Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир.

По завершенні богослужіння Патріарх Кирил передав настоятелю Свято-Іллівського Чорнобильського храму отцю Миколаю образ Спаса Нерукотворного, а вірянам - Oбраз Спасителя з патріаршим благословенням в пам'ять про перебування у цьому храмі в день 25-х роковин Чорнобильської трагедії. Патріарх Кирил освятив дзвіницю біля храму, після чого Віктор Янукович та Дмитро Медведєв разом із предстоятелями Української та Російської Православних Церков вдарили у дзвін.

Спілкуючись з пресою, Віктор Янукович зазначив, що на сьогодні жодна країна не може самотужки боротися з наслідками ядерних катастроф, тож необхідно докласти максимум зусиль, щоб зробити ядерну енергетику безпечною. Він знову висловив подяку всім країнам, зокрема Росії, що взяли участь у Донорській конференції У Києві. На думку Віктора Януковича, прийняте раніше рішення про створення в Чорнобилі науково-дослідного центру з боротьби з техногенними катастрофами сприятиме підвищенню безпеки на атомних станціях.

У свою чергу Дмитро Медведєв зазначив, що 25 років тому завдяки подвигу ліквідаторів змогла вижити величезна кількість людей. "Тоді була проведена дуже важка робота, за яку багато з них заплатили життям", - сказав він. На думку Президента РФ, дуже важливо пам'ятати, з якою силою в особі ядерної енергетики має справу людство. Дмитро Медведєв вважає, що необхідно підготувати нову нормативну базу з функціонування АЕС, яка діятиме у масштабах усієї планети. "Лідерам найбільших держав я надіслав пропозиції, як забезпечити розвиток ядерної енергетики у світі, запобігаючи водночас глобальним катастрофічним наслідкам, - сказав Дмитро Медведєв. - Гадаю, нам варто подумати про підготовку нових міжнародних конвенцій".

Президенти України та Росії відвідали меморіальний комплекс "Зірка Полин". Коротку екскурсію для глав двох держав провів міністр з надзвичайних ситуацій Віктор Балога. Віктор Янукович і Дмитро Медведєв заклали перший камінь у фундамент майбутнього пам'ятника ліквідаторам наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Президенти також оглянули експозицію музейного комплексу меморіалу. Автор експозиції музею художник Анатолій Гайдамака розповів президентам про задум її створення та хід практичної реалізації.

У рамках робочого візиту Дмитра Медведєва в Україну відбулися його переговори з Віктором Януковичем. Про це читайте у наступному номері "УК".