ПДВ. За два останні роки залишки невідшкодованого ПДВ на рахунках платників скоротилися майже в п’ять разів і на початок цього року становили 4,5 млрд грн. 2011-го загальний обсяг відшкодування становив рекордну суму — 42,8 млрд грн. У податковій прогнозують, що до кінця цього року заборгованість остаточно ліквідують.

Причому торік бізнесу відшкодували 20 млрд грн ПДВ «автоматом». Про це повідомив голова Державної податкової служби Олександр Клименко під час зустрічі з колегами з податкової та митної адміністрації Нідерландів.

За його словами, цей сервіс, який податкова надає лише рік, уже дав позитивні результати. На початковому етапі почали з відшкодування 457 млн, а закінчили рік з 20 млрд грн. Кількість тих, кому ПДВ повертали автоматично, зросла майже в 10 разів. Половина всієї компенсації цього податку сплачувалася в автоматичному режимі: 2 млрд грн з чотирьох мільярдів щомісячно.

Директор Служби фінансових розслідувань та інформації податкової та митної адміністрації Нідерландів Ханс ван дер Вліст схвально відгукнувся щодо функціонування цього сервісу. За його словами, автоматичне відшкодування ПДВ — це система, що базується на взаємній довірі між платниками податків та податковою службою.

Однак в Україні далеко не всі задоволені як автоматичним відшкодуванням ПДВ, так і системою компенсації цього податку загалом. Приміром, агенція Zaxid.Net повідомляє, що під час наради у Львові 27 березня з представниками обласної влади, керівниками і власниками понад 250 малих, середніх і великих підприємств глава Федерації роботодавців України, керівники багатьох підприємств скаржилися на надмірне затягування з відшкодуванням ПДВ і просили голову федерації допомогти розв’язати цю проблему. Однак Д. Фірташ, який сам є бізнесменом, заявив, що Державна податкова служба заборгувала і його підприємствам. До того ж значну суму: аж 3 млрд грн неповерненого ПДВ.