Представникам влади та громадськості Херсонщини представили нову диспетчерську службу, яка контролює роботу маршрутного транспорту завдяки встановленню на транспортних засобах системи навігації GPS.

ТОВ «Іксора» — перше із п’яти перевізників установило на 30 маршрутних транспортних засобах, які обслуговують Білозерський район, навігаційну систему,  реалізуючи пілотний проект. На базі підприємства відкрито диспетчерський пункт. Завдяки його роботі в реальному часі можна стежити за рухом автобуса на маршруті, часом проходження зупинок, швидкісним режимом, відстежувати, де зберігається транспортний засіб тощо.

Як зазначив директор ТОВ «Іксора» Микола Джиганський, підписано меморандум між облдержадміністрацією та перевізниками про умови надання транспортних послуг, є графік, згідно з яким підприємство виконує свої зобов’язання. Встановлення системи GPS  передусім потрібно перевізникові, адже з її допомогою можна контролювати роботу автотранспорту, щоб послуги були якіснішими.

Надалі такі пункти  створюватимуть  на кожному підприємстві. Їх об’єднають у єдину мережу з обласним логістичним центром управління. Голова облдержадміністрації Андрій Путілов, який ознайомився з роботою служби,  наголосив, що в подальшому для того, щоб перевізники мали змогу на прозорих умовах брати участь у конкурсі та отримувати дозвіл на обслуговування пасажирських маршрутів,  вони повинні відповідати всім зазначеним у меморандумі умовам. Меморандум було підписано 29 вересня 2015 року.

Загалом на першому етапі великі автоперевізники області ПАТ «Цюрупинськ-автотранс», ТОВ СП «Ямак», ЗАТ «Херсонське АТП 16527», ТОВ «Іксора» і ТОВ «Авто-Лайф» успішно встановлюють систему GPS-навігації, Wі-Fі й запроваджують формений одяг.