Бджолярі з Угорщини, Словаччини й Словенії закликали Єврокомісію заборонити продаж у ЄС китайського меду. Учасники протесту у Брюсселі кажуть про демпінгові ціни неякісного меду з Китаю, який до того ж не можна назвати якісним. США, Канада й Саудівська Аравія вже заборонили імпорт китайського меду саме через його погану якість.

Ференц Токач, організатор протесту:

«Вже були випадки заборони китайського меду, ми цього також вимагаємо. Багато країн заборонили імпорт цього продукту. Ми це підтримуємо, оскільки це не справжній мед, тож китайські експортери мають незаконну перевагу обманним шляхом».

Протестувальники кажуть, що зазвичай на етикетці сказано про суміш меду з ЄС та інших країн, і що насправді йдеться про Китай. Учасники мітингу закликали змінити директиву ЄС з меду, яка дозволяє подібне маркування.

Йожеф Фекете, представник угорської асоціації бджолярів:

«Нинішні правила Євросоюзу дозволяють не вказувати конкретну країну походження і який відсоток меду надійшов з тієї чи іншої країни. Тобто, можливо, що в одній баночці міститься лише одна крапля меду з країни ЄС, а решта продукту надійшла з Південної Америки, де є генетично модифіковані харчі, або з Китаю, який обманює європейських споживачів».

Китайський мед зявився в угорських магазинах торік. Протестувальники кажуть, що нині він складає половину від загального обігу, й що таким чином завдається шкода як виробникам, так і споживачам у ЄС.

EURONEWS