Міжнародна місія журналістської солідарності (Місія міжнародної підтримки з питань безпеки та захисту журналістів та свободи ЗМІ в Україні) зробила заяву за результатами своєї роботи в Києві 19 й 20 лютого.

Місія вислухала інформацію очевидців та свідчення великої кількості зацікавлених осіб і дійшла конкретних висновків. Кількість випадків насильства й переслідувань журналістів, включно із вбивством журналіста газети «Вісті» В’ячеслава Веремія, жахає. Докази того, що журналістів, інших працівників медіа й медіа-організації розглядали як мішені й атакували внаслідок їхньої роботи, очевидні. Поширена культура безкарності, спричинена відмовами розслідувати і переслідувати у судовому порядку злочини проти журналістів, працівників медіа та медіа-компаній. Влада стимулює блокування, цензурування та перешкоджання діяльності новинних організацій і поширенню новин, зокрема під час поточних демонстрацій та протестів. Економічний тиск й інші непрямі методи заборони та залякування критичного висвітлення українська влада продовжує застосовувати.

Місія нагадує уряду України, що обов’язком держави є захист усіх громадян, включно з журналістами, і забезпечення можливості журналістам та медіа-організаціям виконувати свої обов’язки без страху насильства й переслідувань. Визнає та схвалює відважну роботу журналістів в Україні у виконанні їх важливих обов’язків у небезпечних і важких обставинах.

Тож місія виступила з вимогою до влади виконувати свої зобов’язання і забезпечити негайне припинення нападів на журналістів, працівників медіа та медіа-організації. Уряд закликали сприяти негайному, незалежному та прозорому розслідуванню і притягненню відповідальних за напади до суду. Оприлюднено й заклик до Ради Європи простимулювати українську владу забезпечити проведення такого розслідування, а також провести своє власне розслідування. Влада ж повинна забезпечити дієвість законодавства, включно із застосуванням статті 171 Кримінального кодексу України, яка забороняє будь-яке перешкоджання журналістській діяльності. Місія закликала до об’єднання зусиль і залучення міжнародного суду, включно з поданням звернень до Європейського суду з прав людини, а також звернулася до влади визнати фундаментальне право громадськості отримувати точну та всебічну інформацію й утриматися від блокування, цензурування або інших перешкоджань роботі незалежних медіа, заохотивши розвиток незалежного та життєздатного медіа-ринку. До складу Міжнародної місії партнерства з безпеки і захисту журналістів та свободи слова в Україні, повідомляє Укрінформ, входять представники Національної спілки журналістів України, Незалежної медіа-профспілки України, Української асоціації видавців періодичної преси, Асоціації незалежних регіональних віддавців України, Європейської та Міжнародної федерації журналістів, Міжнародної підтримки медіа, Фонду відкритого суспільства, Всесвітньої асоціації видавців газет та новин, «Артикля 19», «Репортерів без кордонів» та представник ОБСЄ з питань свободи медіа. 

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»