ДІАЛОГ. Чергова відеоконференція з регіонами, що відбулася в Будинку уряду минулої п’ятниці, була присвячена питанням надання безоплатної правової допомоги і адміністративних послуг населенню.

— Тема для багатьох наших співгромадян надзвичайно важлива і актуальна, — зауважила на самому початку розмови перший заступник міністра юстиції України Інна Ємельянова, яка від імені уряду спілкувалася з представниками держадміністрацій і громадських організацій кількох областей. — Нарешті маємо прийнятий Верховною Радою і підписаний Президентом відповідний закон, покликаний налагодити системну державну роботу в цій сфері.

Умовно кажучи, документ можна розділити на кілька складових частин, перша з яких стосується надання безоплатної правової допомоги у кримінальних справах, а надалі й в цивільних. Закон запроваджуватиметься по?етапно: у кримінальних справах така допомога розпочнеться з початку 2013 року, а в цивільних — трохи пізніше. Весь наступний рік буде присвячений створенню спеціальних центрів, у яких громадяни зможуть розв’язувати всі свої правові проблеми.

Закон чітко визначає категорії громадян, які матимуть право на правову допомогу. Насамперед це ті, хто за рівнем сукупного доходу на кожного члена сім’ї не «дотягує» до прожиткового мінімуму, а також інші категорії населення, пільги для яких визначені іншими законами: ветерани війни і праці, чорнобильці, діти тощо. Але такий перелік стосується лише так званої вторинної правової допомоги, оскільки її надаватимуть  виключно фахівці в галузі права — адвокати, яких підбиратимуть для роботи в таких центрах на конкурсній основі. Що стосується кримінальних справ, тут перелік суб’єктів регулюється трохи під іншим кутом. Ідеться про надання правової допомоги тим, хто не може себе захистити матеріально, або тим, чиї справи передбачають обов’язкову участь захисника, — неповнолітні, хто скоїв злочин у стані неосудності, якщо санкція передбачає довічне ув’язнення тощо.

Дещо невизначеною залишається ситуація з наданням адміністративних послуг. Сьогодні є відповідний законопроект, який процесуально врегульовуватиме це питання. Втім, уряд уже працює над систематизацією адмінпослуг — щодо кожного з центральних органів виконавчої влади та їх територіальних підрозділів було прийнято постанови, в яких визначено як послуги, що надаються, так і розмір плати за них. Скасовано надумані, введені не законами і навіть не актами Кабміну, а наказами міністрів чи їхніх заступників, послуги.

Чи готова держава фінансувати створення таких центрів? Це питання непокоїло багатьох учасників відеоконференції. Інна Ємельянова повідомила, що в проекті держбюджету передбачені певні кошти, але небагато. Мін’юст сподівається, що під час підготовки його до другого читання вдасться розширити обсяг фінансування. Справа того варта.