Безвізовий режим залежить від просування реформ 

Про вільні поїздки наших громадян до Європи останнім часом говорять аж надто багато. Хтось сподівається на прихильність Старого Світу до України. Інші, навпаки, сповнені песимізму через ситуацію на Донбасі, що може змусити європейських чиновників перестрахуватися у разі візиту небажаних гостей зі сходу.

Хай там як насправді, вітчизняні можновладці не втрачають надії на позитивне вирішення омріяного та вистражданого. Одним із кроків до цього й стала нарада, проведена Президентом Петром Порошенком, щодо виконання Україною вимог для запровадження Європейським Союзом безвізового режиму для наших співгромадян.

До 17 серпня глава держави поставив завдання підготувати оновлений звіт про виконання рекомендацій Європейської комісії, розраховуючи на плідну роботу всіх зацікавлених у цьому інституцій. Президент наголосив, що робота над безвізовим режимом повинна бути пріоритетом усіх гілок влади: «Завдання, які стоять перед нами, які записані в план, є абсолютно чіткими та конкретними».

Виконання плану потребує чіткої та злагодженої роботи уряду, Верховної Ради, профільних відомств і РНБО, особливо в ухваленні та впровадженні деяких законів. Петро Порошенко підкреслив, що левову частку цих питань можливо вирішити ще під час поточної парламентської сесії.

Особливу увагу слід звернути на пріоритетність вирішення таких питань: створення моделей первинної ідентифікації фізичних осіб та інтегрованого управління кордоном, яке передбачає включення пунктів пропуску до баз даних Інтерполу; комплексне вирішення питання поліпшення умов мігрантів та біженців; напрацювання єдиного підходу в реформуванні системи правоохоронних органів. Президент висловив сподівання, що вже цього тижня Верховна Рада ухвалить закони стосовно змін до закону про прокуратуру, закони про національну поліцію та реформування правоохоронних органів. «Просив би разом з СБУ приділити максимальну увагу запровадженню нормативно-правового регулювання в сфері захисту свідків», — наголосив Петро Порошенко, звертаючись до міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. І зазначив, що ця система необхідна зокрема для ефективної роботи Національного антикорупційного бюро, повідомляє прес-служба Президента.

У цьому контексті він доручив найближчим часом розпочати роботу цього відомства, а також Національного агентства із запобігання корупції та спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Позитивно оцінено й звільнення голови Державної міграційної служби. На це місце, пообіцяв Президент, незабаром буде призначено досвідченого фахівця. Загалом Петро Порошенко очікує стратегічного бачення розвитку державної міграційної політики, посилення функціональних можливостей Державної міграційної служби у сфері виявлення та протидії нелегальній міграції й ефективної співпраці із профільними відомствами держав-членів ЄС. У нараді також узяли участь Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, Секретар РНБО Олександр Турчинов, заступники Глави АПУ Валерій Чалий та Дмитро Шимків, керівник Державної прикордонної служби Віктор Назаренко, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, міністр юстиції Павло Петренко.

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»