У ході реалізації реформи місцевого самоврядування на Луганщині можуть створити близько 25 територіальних громад (нині їх кілька сотень).

«У той чи інший спосіб реформа місцевого самоврядування вже запроваджена в області. У нас території, підконтрольній українському уряду, підпорядковано низку населених пунктів, де люди не отримували виплат через свою адміністративну належність до тимчасово окупованих територій», — наголошує перший заступник керівника Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Михайло Пухтаєвич.

За його словами, в Мінрегіонбуді добре розуміють, у яких непростих умовах перебуває Луганщина, тож пообіцяли, що до області буде особливий підхід. Багато перспективних територіальних громад опинилися на окупованій території. Робоча група, яку сформовано з експертів Офіса реформ та представників обласної військово-цивільної адміністрації, формулює нагальні питання, щоб їх донести до Києва для втілення перспективного плану розвитку Луганщини. Утім, є певні проблеми: в області не можуть ані кількісно, ані якісно проаналізувати частину громад, які залишилися на окупованому боці. 

«Хоча людей тут менше турбує об’єднання громад, ніж мир, проблеми пересування, комунікації, жителі області як ніхто в Україні відчули труднощі з вирішенням реєстраційних питань, отриманням довідок і розуміють: якщо правильно буде проведена ця реформа, то вона тільки покращить життя простих людей», — підкреслив Михайло Пухтаєвич.

До речі, саме задля широкого обговорення та успішної реалізації Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» в області створено Офіс реформ.