Українські військові в зоні АТО постійно перебувають в умовах значного фізичного, психологічного навантаження, зазнають впливу бойових стрес-чинників. А тому зростає потреба в наданні їм кваліфікованої психологічної допомоги, підтримці з подолання посттравматичних стресових розладів та подальшої реабілітації.

З кожним днем ситуація загострюється, оскільки «невидимого поранення» зазнають не тільки безпосередні учасники бойових дій, а й опосередковано їхні рідні, друзі, колеги та знайомі. Складність зумовлена тим, що загострення може відбуватися через місяці, навіть роки після повернення військових із зони екстремальних (бойових) умов до мирного життя. А ще —  недосконалістю нормативно-правової бази, браком загальнодержавної системи психологічної реабілітації та належної взаємодії між психологічними службами військових формувань та цивільним сектором, зокрема з питань психологічного супроводу військових після звільнення зі служби. Недостатньою є професійна підготовка психологів — як військових, так і цивільного сектору.

Водночас у Нацгвардії України за рік війни встановлено чітку систему психологічної роботи з військовослужбовцями та членами їхніх сімей, яка постійно вдосконалюється. Зокрема:

— Комітет Верховної Ради з питань нацбезпеки та оборони у взаємодії із психологічною службою НГУ підготували до другого читання законопроект № 2686, який визначає для військовослужбовців після виконання завдань служби в екстремальних (бойових) умовах в обов’язковому порядку проходження психологічної та медико-психологічної реабілітації.

— 31 серпня 2015 року міністр внутрішніх справ затвердив Методичні рекомендації щодо медико-психологічної реабілітації, психологічного супроводження та адаптації постраждалих учасників АТО, які першими серед силових структур України впроваджують для підрозділів НГУ нову форму роботи, один із стандартів підрозділів НАТО — «Програму декомпресії SAS — закінчення місії».

Основні завдання програми: продемонструвати ветеранам турботу держави та вдячність за службу, переключити внутрішній стан бійця із зони бойових дій до мирного життя, зняти внутрішні затиски, підготувати до першого контакту із членами родини тощо.

Сергій ЧИЖЕВСЬКИЙ
  для «Урядового кур’єра»