Приємний сюрприз отримала викладачка Сарненського педагогічного коледжу на Рівненщині Ірина Слободзян. Вона єдина з учасників міжнародної програми  «Лелека» отримала нагороду 500 євро та грамоту за дослідницьку працю з вивчення білих лелек від самого… принца Ліхтенштейну. Звісно ж, із його особистим підписом.

У цій країні є фонд Coconia, що опікується лелеками. Його підтримує 20-річний принц — нащадок княжого престолу. Фонд призначив Ірині нагороду. Щоправда, витрачати гроші на власні потреби не можна: лише на обладнання для подальших досліджень. Тож у Сарнах придбали мультимедійну систему й повідомили про це принца.

— Ми разом зі студентами обліковуємо гнізда білого лелеки на Поліссі, знаємо, скільки птахів і пташенят є зокрема й на півночі нашої області, де свого часу активно попрацювали меліоратори. Скажімо, сьогодні маємо інформацію про 400 гнізд у 80 населених пунктах Рівненської, Волинської та Житомирської областей.

Це дуже важливо — відстежувати популяцію білого лелеки і за потреби бити на сполох. Адже його чорний лелека вже в Червоній книзі, — каже Ірина Слободзян.