ІЗОЛЯЦІЯ. Німецький філолог-славіст Макс Фасмер в одній зі своїх найгрунтовніших етимологічних праць зазначав, що «пуща» — це не лише густий непрохідний ліс, а й глухе пустинне місце, або ж пустка.  Саме у дипломатичній пустці опинилася нині сусідня Білорусь — у відповідь на відкликання Мінськом свого представника у ЄС та посла у Польщі Євросоюз відкликав своїх дипломатів із Мінська.  Нагадаємо, днями Євросоюз посилив санкції щодо Білорусі. У «чорний список» осіб, яким заборонено в’їзд до Єврозони, додали ще 21 білоруського чиновника, здебільшого це судді і правоохоронці. Відповіддю на це став дипломатичний демарш, а за ним не забарилося жорстке рішення євроспільноти.

Як заявила Верховний представник ЄС з питань загальної і зовнішньої політики безпеки Кетрін Ештон, вона змушена була скликати зустріч послів країн — членів ЄС у Брюсселі, аби підготувати адекватну і скоординовану відповідь на рішення білоруської влади відкликати главу делегації і польського посла.

Висловилися з цього приводу й інші європейські  політики та  посадовці. Зокрема глава Європарламенту Мартін Шульц назвав дії білоруської влади ворожим актом. Міністр закордонних справ Німеччини Гідо Вестервелле наголосив: «Ми не дозволимо залякати себе такими діями. Європейський Союз та Польща можуть розраховувати на солідарність Німеччини. Ми не дозволимо диктаторові робити із себе дурнів і відреагуємо як слід».

А його литовський колега Аудронюс Ажубаліс назвав дії білоруського президента жалюгідними. «Адже посли — це ключові фігури у зберіганні діалогу. Якщо ви відкликаєте послів, то відмовляєтеся від співпраці», — зауважив він.