В Україні запроваджують новий спосіб дослідження  материнських смертей, що грунтується на методології ВООЗ та працює в багатьох європейських країнах. «Ми не шукаємо винних у смерті жінки, а причини цієї смерті, що дає змогу розробити ефективні методи, щоб запобігти їй», — повідомила журналістів експерт Регіонального європейського бюро ВООЗ Гунта Лаздане. За її словами, майже 80% материнських смертей можна запобігти.

— Механізм розгляду випадків смертності мам-українок не дає змоги вивчити всі помилки. Часто рекомендації формальні. Заходи не завжди ефективні й іноді  спрямовані на пошук винного. Такий підхід часом  призводить до маніпуляції статистичними даними, — пояснив заступник міністра охорони здоров’я  Віктор Шафранський.

Особливість  дослідження — у конфіденційності: в анкетах не згадуватимуть  прізвища лікаря й жінки, що померла, а  також лікарні. Це, на думку експертів, сприятиме отриманню об’єктивнішої інформації й розуміння, що потрібно, щоб її змінити. В Європі історія таких досліджень налічує понад сотню років.

«Найбільша відмінність — по-перше, почують голоси родичів і всіх, хто був  учасником конкретного випадку, починаючи від санітарок. Наприклад, у медичній документації не вказано, скільки часу викликали ліфт.  Друге — це конфіденційність. На жаль,  ми всі були в одній великій сім’ї й знаємо, як досліджували материнську смертність. На жаль, якщо не все, то  принаймні частина історії хвороби трохи «покращується»,  щось недоговорюють. Третє — ця методологія шукає не помилки, а шляхи, як поліпшити ситуацію», — сказала Гунта Лаздане, на батьківщині якої, в Латвії, нову систему   запровадили три роки тому.

— Чому не взяти приклад Латвії чи Казахстану, які вже запровадили цю методологію? Бо в кожній країні власна специфіка, пов’язана з багатьма чинниками. Зокрема в Україні  слід враховувати й  те, що ми перебуваємо  в стані війни, — пояснив головний акушер-гінеколог МОЗ В’ячеслав  Камінський.

У Міністерстві охорони здоров’я розраховують, що дослідження триватиме два роки. 

ДОВІДКА «УК»

Серед європейських країн Україна має високий  показник материнської смертності: від 31,3% на 100 тисяч народжених живими у 1992 році до 11,5% у 2013 році. На першому місці серед причин смертності  впродовж останніх років — пов’язані з екстрагенітальними патологіями, на другому — акушерські кровотечі.