Публікація топ-10 присвячена до дня народження шведського натураліста Карла Ліннея (23 травня 1707 року) — творця сучасної системи класифікації рослинного і тваринного світу. Про вибір експертів йдеться на сайті Міжнародного інституту по дослідженню видів, повідомляє lenta.ru.

Вчені обрали 10 видів з понад 18 тисяч, відкритих у 2015 році. До списку потрапили представники флори і фауни Бразилії, Габону, Еквадору, ПАР, Мексики, Австралії, Іспанії та Перу.

Список відкриває новий вид галапагоських черепах — Chelonoidis donfaustoi — як символ еволюції і загрозливих видів. За ним йде хижа рослина Drosera magnifica — перший вид, відкритий за фотографіями, опублікованими в соціальній мережі Facebook. Крім того, це найбільша мухоловка (Drosera) Нового Світу: вона виростає до 123 сантиметрів. Вид знаходиться під загрозою, оскільки росте лише на вершині однієї з гір у Бразилії.

Далі йдуть примати — древній гомінін Homo naledi і загальний предок людиноподібних мавп Pliobates cataloniae (його останки виявили в Іспанії).

Серед мешканців моря біологи відзначили глибоководного вудильника Lasiognathus dinema (за каліцтво) і рубінового морського дракона Phyllopteryx dewysea (за красу). Серед комах — перуанський жук Phytotelmatrichis osopaddington, названий на честь ведмедика Паддінгтона (також уродженця Перу) і рівнокрилі бабки Umma gumma (це ім'я вони отримали з альбому групи Pink Floyd).

Замикають список мініатюрний ракоподібний-архітектор Iuiuniscus iuiuensis, який будує собі «будиночки» з мулу, і габонське дерево Sirdavidia solannona, рідкісний вид з сімейства анонових. 

УНІАН