НАПЕРЕДОДНІ САМІТУ. На саміті Європейського Союзу у четвер-пятницю очікують битву за бюджет на 2014-2020 роки. Її головною жертвою може стати політика згуртування, яка допомагає найвідсталішим регіонам у країнах ЄС. Їхнє фінансування пропонують зменшити на 30 мільярдів євро. Проти цього виступають 16 країн, так звані «Друзі згуртування» – всі новачки в ЄС разом із Іспанією, Грецією, Португалією та майбутнім членом ЄС Хорватією. Вони доводять, що регіональна політика сприяє зростанню.

«Краще використання грошей не означає, що грошей не буде взагалі,- заявив польський прем’єр-міністр Дональд Туск. – Ми виступаємо за збалансований підхід до потенційного скорочення бюджету. Кошти слід збалансовано урізати в усіх галузях європейської політики».

Реформа регіональної політики може вплинути на найбідніші регіони на сході й півдні ЄС, а також на так звані транзитні регіони у центрі, ВВП яких складає від 75 до 90% від середнього рівня у Євросоюзі.

Іспанія, яка витрачувала гроші регіональної політики в тому числі для високошвидкісних поїздів, може втратити 30% коштів. Зовсім не хороша новина для країни, що переживає кризу. Говорить іспанський міністр у справах ЄС Ініго Мендес де Віго:

«Ми хочемо укласти угоду. Але не погану угоду. Інакше ми не згодні».

«Всі згодні з необхідністю заощаджувати, але де саме? В усіх європейських регіонах або тільки в багатших, як того просять «Друзі згуртованості»? Битва почнеться цього тижня на європейському саміті»,- повідомляє з Брюсселя кореспондентка Євроньюз Маргеріта Сфорца. 

Copyright © 2012 euronews