Після підписання та проходження імплементації ЗВТ в Україні та Канаді товарообіг між ними збільшиться на 19%.

Зона вільної торгівлі між Україною та Канадою може запрацювати вже влітку 2016 року. Про це повідомив Надзвичайний та Повноважний посол Канади в Україні Роман Ващук на брифінгу в Кабміні. За словами заступника міністра економічного розвитку і торгівлі України — торгового представника України Наталії Микольської, наші держави працюють над п’ятирічним проектом із підтримки торгівлі та інвестицій.  Бюджет  цього проекту, який має назву CUTIS, становитиме 13,6 мільйона  канадських доларів.

Канадсько-український бізнес-форум, який пройде у Торонто 20—21 червня 2016 року, стане першою офіційною подією у межах проекту

CUTIS. За словами Наталії Микольської,  на пленарних сесіях цього заходу виступатимуть представники урядів обох країн та керівники компаній з України та Канади, які доповідатимуть про проведення економічних реформ, інвестиційний і приватизаційний потенціал та можливості співпраці з нашою державою. Очікують, що участь у форумі візьмуть приблизно 350 делегатів.

«Основним завданням цього заходу буде усунення негативних стереотипів про Україну та привернення уваги інвесторів до її ринку. Тож цільові зустрічі будуть корисними для ухвалення рішень. А наше завдання — зробити такі рішення позитивними», — підкреслила високопосадовець.

Як зазначають у Мінекономрозвитку і торгівлі, першого дня форуму відбудуться панельні дискусії щодо інвестиційних та бізнес-можливостей в Україні, зокрема потенціалу розвитку сектору інформаційних технологій, сільського господарства та харчових технологій, енергоефективності й енергозбереження, інфраструктури і логістики. Не менш цікавим буде й другий день заходу. Так, українським компаніям нададуть змогу представити свою продукцію чи послуги на інтерактивній виставці «Зроблено в Україні». Крім того, протягом другого дня форуму для його учасників заплановано навчальні візити до кількох центрів кращих практик Країни Кленового Листя.

Під час підготовки до запровадження зони вільної торгівлі, з початку 2016 року, Україна дозволила імпорт яловичини і свинини з Канади без додаткової сертифікації з будь-якого федерально зареєстрованого підприємства цієї країни, що відповідає критеріям сертифікації. Це рішення українська сторона ухвалила після успішної інспекційної поїздки в Канаду у вересні 2015 року.