Питання скасування візового режиму для українців стало одним з головних під час переговорів Президента Петра Порошенка у Брюсселі на так званому міні-саміті «Україна-ЄС». Про це йшлося в ході зустрічей Петра Порошенка з президентом Європейської Ради Дональдом Туском, президентом Єврокомісії Жаном-Клодом Юнкером та президентом Європарламенту Мартіном Шульцом.

Під час зустрічі з Мартіном Шульцом обговорювали результати референдуму у Великій Британії щодо членства в Євросоюзі та його можливі наслідки для подальшого розвитку відносин між Україною та ЄС. Український Президент висловив сподівання, що певні внутрішні труднощі, які переживає ЄС у зв’язку з Brexit, «не призведуть до того, що Брюссель зосередиться виключно на власних проблемах, а стануть стимулом для пошуку нових успішних євроінтеграційних проектів, яким могла б стати Україна».

Петро Порошенко подякував членам комітетів Європарламенту і доповідачці ЄП за професійну роботу задля розгляду питання про візову лібералізацію. «Ми чекаємо, що формальні процедури у комітетах буде завершено до літніх канікул у парламенті», — цитує главу держави прес-служба АП.

Мартін Шульц запевнив Петра Порошенка, що адміністративні процеси, пов’язані з виходом Великої Британії зі складу ЄС, не вплинуть на готовність Європарламенту ухвалити резолюцію про запровадження безвізового режиму для громадян України.

Після завершення свого візиту до Брюсселя у коментарі журналістам Петро Порошенко відзначив символічність того, що навіть після референдуму у Великій Британії в керівництва Євросоюзу знайшовся час для проведення міні-саміту «Україна-ЄС». Президент повідомив, що в межах його візиту було підписано дві важливі для України угоди: про приєднання України до Євроюсту та про наукову і технологічну співпрацю та асоційовану участь України у Програмі наукових досліджень та навчання Євроатом (2014—2018).

За словами Петра Порошенка, під час зустрічей у Брюсселі досягнуто домовленості надати Україні макрофінансову допомогу. Він висловив сподівання, що це питання буде вирішено найближчим часом. «Після того як буде ухвалено рішення МВФ про надання чергового валютного траншу, Євросоюз приєднається до цього з наданням Україні макрофінансової допомоги разом з кредитними гарантіями, які нам нададуть США», — повідомив Петро Порошенко.

Він також заявив, що для продовження роботи, спрямованої на запровадження безвізового режиму, немає жодних перешкод. «Є об’єктивні труднощі, які з’явилися у зв’язку з Brexit, але вони можуть відтермінувати безвізовий режим на дні, можливо, тижні», — переконаний він.

За словами Президента, під час його перебування у Брюсселі він докладно обговорив питання антиросійських санкцій. Він наголосив, що санкції проти країни-агресора має бути продовжено. Для української сторони було надзвичайно важливо передати європейським партнерам свіжу інформацію про стан імплементації мінських угод, про нинішню ситуацію на окупованих територіях, розповів Президент. Він також висловив переконання, що рішення урядів країн-членів ЄС щодо продовження санкцій проти Росії буде  позитивним. Петро Порошенко наголосив, що українські дипломати повинні активно працювати, щоб антиросійські санкції було продовжено: «У жодному разі не можна говорити про те, що все вже вирішено, бо боротьба має тривати до останньої хвилини».