На вулиці Чернівців вийшли 342 поліцейські. Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк і міністр внутрішніх справ Арсен Аваков урочисто анонсували початок роботи у місті патрульної поліції.

Під час урочистої церемонії глава уряду зазначив, що поліцейські ухвалили для себе рішення служити українському народу, служити Чернівцям, Буковині, захищати спокій у місті. «Йдеться про бажання особистості змінити себе й допомогти іншим, а зміни в країні починаються з кожної особистості, з кожного громадянина», — наголосив Прем’єр. Він зауважив, що ці молоді люди потребують поваги до себе і тієї складної служби, яку вони нестимуть. Про це повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Патрульна поліція — це елемент широких реформ, які необхідно провести в Україні: реформи правоохоронної системи, прокуратури і судів, «які не повинні бути корумпованими і не ухвалювати рішення іменем долара», а виносити чесні й неупереджені рішення у справах, які розслідуватиме й розслідує нова українська поліція, вважає Арсеній Яценюк. «Ми пройшли найскладніші два роки з часу російської військової агресії, два роки в найскладніших економічних обставинах, яких не мала жодна країна Європи, але ми не просто вижили — ми довели, що ми сильна нація», — заявив він.

У межах перебування в Чернівцях Прем’єр-міністр відвідав новий Центр управління нарядами поліції у Чернівцях. Центр працюватиме із застосуванням передових інформаційних технологій. Тут здійснюватимуть прийом повідомлень на спецлінію «102», координацію нарядів патрульної поліції, груп швидкого реагування, слідчо-оперативних груп; відеонагляд за станом дотримання публічного порядку в місті.

У новоствореному центрі в цілодобовому режимі планують роботу чотирьох операторів, трьох диспетчерів, які керуватимуть нарядами, та одного диспетчера з відеонагляду. Заплановано також запровадження інформаційної системи «ЦУНАМІ» з єдиною базою даних центрального рівня, що дасть змогу відмовитися від ведення паперового обліку.

Серед працівників центру — учасники антитерористичної операції. Арсеній Яценюк поспілкувався з одним із них — Ярославом Верхоляком, який брав участь в обороні Луганського аеропорту та нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня.

У Чернівцях Арсеній Яценюк зустрівся також із народною артисткою України Марією Євгенівною Миколайчук — вдовою відомого українського кіноактора, кінорежисера, сценариста Івана Миколайчука. Під час спілкування зокрема йшлося про творчість Івана Миколайчука та відзначення його 75-річного ювілею 15 червня цього року.

Розпорядженням уряду створено оргкомітет з підготовки та відзначення цієї дати. У межах заходів планують облаштування автошляху до музею-садиби Івана Миколайчука в селі Чортория Кіцманського району Чернівецької області, встановлення пам’ятників митцеві в Києві та Чернівцях, а також ремонт, реконструкцію і технічне переоснащення кіномистецького центру імені Івана Миколайчука в Чернівцях. Ішлося й про ініціативу щодо перейменування однієї з вулиць Києва на його честь.

Оксана КРАМАРЧУК
для «Урядового кур’єра»