Село Веренчанка на Буковині – особливе. Його називають малим Китаєм Заставнівського району. Воно і площу має велику, і населенням може похвалитися. Потрапивши сюди, не можеш повірити очам: тут на диво гарні дороги, причепурені подвір’я, доглянута інфраструктура, увечері вмикаються вуличні ліхтарі.

У Веренчанці ж вам скажуть, що в цьому головна заслуга їхнього голови Володимира Бойчука. Як розповів Володимир Бойчук в одному з інтерв’ю, нині головною проблемою села є школа. Наразі Веренчаснська школа єдина в Заставнівському районі, де діти навчаються в дві зміни. Потрібне приміщення на десять класів, тобто на 300 учнів. На це потрібно майже 25 мільйонів гривень. Споруджувати добудову тут планують поетапно, причому сільська громада опиратиметься на власні сили. Натомість дитсадок силами громади уже відновлений, його відвідує 126 дітей. Приміщення було в аварійному стані. Нині дитсадок як новий.

За словами сільського голови, під час ремонту й будівництва громадських закладів села використовують лише якісні матеріали, споруджують об’єкти добротно, щоб служили довго. До речі, вигідно купити ламінат, якісні лісоматеріали, вхідні двері, фурнітуру й інші матеріали можна на сайті dveribelorussii.com.ua. Тут пропонують дуже зручну схему покупки: покупцеві достатньо в будь-який час замовити товар на сайті, за телефоном чи звернутися до найближчого представництва компанії «Двері Білорусі». Обраний товар не лише вчасно доставлять з усіма необхідними сертифікатами й супровідними документами, а й за потреби знімуть заміри та нададуть послуги професійного монтажу.

У веренчанському дитсадку фасад утеплили товстим пінопластом, замінили вікна та двері, встановили водостічні труби. Обійшовся ремонт у 850 тисяч гривень. Як наслідок, за сезон зекономили 40 % газу. Понад 150 тисяч гривень витратили й на заміну вікон і дверей у Яблунівській школі. Взялися й за лікарську амбулаторію, за якою 30 років ніхто не дивився. Виділили 100 тисяч гривень й днями мінятимуть тут вікна.
Необхідні на проведення ремонтів та будівництва кошти, за словами сільського голови Веренчанки, отримують завдяки акцизу та платі за оренду землі. Чималі кошти планують отримати й від об’єднання громад.

–Я вдячний за підтримку своїм односельчанам, депутатам, тим, хто сплачує земельний податок, – розповів Володимир Бойчук в одному з інтер’ю. – Спільними зусиллями ми відремонтували понад 40 кілометрів комунальних доріг. Лише минулого року на це було витрачено понад 200 тисяч гривень. Люди брали лопати й виходили на толоку. Також 95 відсотків села освітлюється в нічний час, а це 40 кілометрів протяжності. За електроенергію платимо з сільської казни. У штаті сільради є електрик, депутат п’ятьох скликань Василь Гнідий. Тепер мешканці села не йдуть в пітьмі до залізничної станції, до дитсадка, маршрутки, церкви. Тобто односельчани знають, куди витрачається кожна копійка.

Вклоняюся перед земляками і за те, що неодноразово відправляли благодійні вантажі в АТО. Нині у нас є 30 учасників війни на Сході, їм вже виділена одноразова грошова допомога в розмірі 1500 гривень, безкоштовно виділили по шість кубометрів дров твердої породи. А ще заклали в сільський бюджет 40 тисяч гривень на проект відведення землі під ведення особистого селянського господарства – кожен із учасників АТО отримає по гектару землі в гарному рівнинному місці.

Дмитро ТИХІН
для «Урядового кур’єра»